Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Σπαγγέτι με Κολοκυθάκια, Ελαιόλαδο και Σκόρδο

Το πιάτο αυτό είναι εμπνευσμένο από αυτή μου την μακαρονάδα με μανιτάρια. Η ιδέα είναι η ίδια. Απλό, κομψό και γρήγορο πιάτο με απλά υλικά. Κι ενώ δεν υπάρχει επισήμως σάλτσα, μια ελαφριά "σάλτσα" δημιουργείται από το άμυλο των ζυμαρικών, τα υγρά του κολοκυθιού και φυσικά από το ελαιόλαδο. Εξαιρετικά παρθένο κατά προτίμηση.

Αν δεν έχετε μαντολίνο ή κόφτη για ζουλιέν για να κόψετε το κολοκυθάκι σε πολύ λεπτές λωρίδες, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι. Κόψτε αρχικά το κολοκύθι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε λωρίδες. Θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν καταφέρετε να κόψετε το κολοκυθάκι σε πάρα πολύ λεπτές λωρίδες και σας αρέσει η υφή του, μπορείτε αν θέλετε να το προσθέσετε ωμό στο πιάτο, δίχως να το σωτάρετε με το σκόρδο. 
Μερίδες: 2 κυρίως πιάτα

Υλικά
200-250 γρ. σπαγγέτι (εγώ χρησιμοποιώ no5)
3 συν 1 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
2 κολοκυθάκια, γύρω στα 600 γρ., κομμένα ζουλιέν (σε πολύ λεπτές λωρίδες, σχεδόν τόσο λεπτά όσο τα σπαγγέτι)
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή όσο αντέχετε) συν έξτρα για το σερβίρισμα
Ξύσμα 1 λεμονιού
Αλάτι
Μια χούφτα φύλλα φρέσκου, πλατύφυλλου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Πεκορίνο ρομάνο, παρμέζανα ή κεφαλοτύρι για τρίψιμο πάνω απ' τα μακαρόνια

Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικό αλλά προτιμητέο), σουρωτήρι, τρίφτης


Προετοιμασία
Σ' ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ζεστάνετε 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το σκόρδο. Σωτάρετε για 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας μην το κάψετε. Προσθέστε τις λωρίδες κολοκυθιού, μαζί με το μπούκοβο και λίγο αλάτι, και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει ελαφρά το κολοκυθάκι αλλά να μην εξατμιστούν όλα τα υγρά του, διότι αυτά είναι που θα δημιουργήσουν τη "σάλτσα" του πιάτου.

Εντωμεταξύ, βράστε τα μακαρόνια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, αλατίστε και ρίξτε τα σπαγγέτι. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που εσείς προτιμάτε, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κρατήστε 60 ml (¼ κούπας) από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και στραγγίξτε τα σ' ένα σουρωτήρι. Επιστρέψτε αμέσως τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και προσθέστε τα κολοκυθάκια, φροντίζοντας να βγάλετε μέχρι και την τελευταία σταγόνα μέσα απ' το τηγάνι.
Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού κι ανακατέψτε καλά με μια πιρούνα για μακαρόνια. Προσθέστε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και εάν τα μακαρόνια φαίνονται στεγνά για τα γούστα σας, προσθέστε λίγο ή όλο το νερό που κρατήσατε νωρίτερα.
Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε αμέσως, ενώ τα σπαγγέτι είναι ακόμα καυτά, σε δυο πιάτα.
Πασπαλίστε με μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και τρίψτε από πάνω μπόλικο τυρί.

Και λίγο αργότερα, αν σας πιάσει καμιά λιγούρα, πάρτε ένα πιρούνι και απολαύστε τα μέσα απ' την κατσαρόλα. Θα με θυμηθείτε.