Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μπουτάκια κότας με λάχανο και κυδώνι

του Χρήστου Μαντίδη

Πρόκειται για έναν κλασσικό συνδυασμό που ενισχύεται γευστικά από το στυφό και ελαφρά υπόξινο κυδώνι. Είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό κατσαρόλας που ταιριάζει ενεργειακά σε κρύες μέρες!



650 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα σε μακρόστενες μέτριες λωρίδες 
100 ml ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1/4 από ένα μέτριο φινόκιο (μαραθόριζα) ψιλοκομμένο
60 ml ούζο 
250 ml ζωμό κότας
3 κουταλιές μαύρες σταφίδες 
1/2 κυδώνι μέτριο ψιλοκομμένο
3 καρότα μέτρια σε φετάκια
5 φέτες καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
5 γαρύφαλλα ολόκληρα
150 γρ. λάχανο χοντροκομμένο 
1 κουταλάκι κόκκινο γλυκό πιπέρι
Χυμός ενός μέτριου λεμονιού για το σερβίρισμα


Σε πλατιά κατσαρόλα ζεστάνετε πολύ καλά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη και σοτάρετε το κοτόπουλο. Ρίξτε το κρεμμύδι και το φινόκιο και μαράνετέ τα. Σβήστε το σύνολο με το ούζο και βράστε δυνατά για 2 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό ζεστό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε απαλά, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε το φαγητό σκεπασμένο για 25 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζωμό. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρτε το από τη φωτιά και περιχύστε το με το χυμό του λεμονιού. Αφήστε το να σταθεί 20 λεπτά, για να ολοκληρωθεί η γεύση του και σερβίρετέ το με κατίκι Δομοκού.