Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σερραϊκό τραπέζι του Χρήστου Μαντίδη

Περιδιαβαίνοντας στα πάμπολλα χωριά της πατρίδας του για περισσότερα από 4 χρόνια, ο μάγειρας Χρήστος Μαντίδης κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο κομμάτι του πολιτισμού, ερευνώντας τη Σερραϊκή γαστρονομία. Οι συνταγές δεν είναι μόνο ντόπιες αλλά και προσφυγικές. Με αναφορές στα ονόματα γυναικών και χωριών, θεωρητικές εισαγωγές, κείμενα σχετικά με τα έθιμα φαγητού, μεγάλο όγκο πληροφοριών και λίγες ασπρόμαυρες φωτογραφίες τολμά να παρουσιάσει ένα γαστρονομικό εγχειρίδιο εντελώς διαφορετικό που περιέχει 180 ολοκληρωμένες συνταγές όλων των κατηγοριών.
Οι περισσότερες ανήκουν στην αγροτική οικιακή μαγειρική και λίγες στην αστική μαγειρική. Αναφορές γίνονται στην Ποντιακή κουζίνα με γνωστές και σπάνιες συνταγές, στη Μικρασιάτικη φιλοσοφία με τις ξεχωριστές τεχνικές, στους Αρβανίτες, στους Θρακιώτες και τους Σαρακατσάνους. 
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή του γαστρονομικού πολιτισμού της Σερραΐκής περιοχής που καθίσταται πολύτιμη για τις νοικοκυρές, τους συλλόγους του Νομού, τους σπουδαστές μαγειρικής, τους δημοσιογράφους γεύσης. Κυρίως όμως για τους μάγειρες μια που είναι πλέον καιρός να εντάξουν πολλά από τα πιάτα του στους καταλόγους τους. Για να προβληθεί μέσω των τουριστικών μονάδων της περιοχής η αξιόλογη τοπική γαστρονομία, ανεβάζοντας τον πήχυ στον Τουρισμό!



Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6973404561 
ή στείλτε e-mail στο akasa74@gmail.com
Συμπληρωματικά, επισκεφθείτε τη σελίδα www.christosmantidis.com ή τη σελίδα στο Facebook Σερραϊκό τραπέζι