Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Λευκή πατατόπιτα γαρίδας

Από το νικητή του φθινοπωρινού μας διαγωνισμού
Χρήστο Μαντίδη




Πρόκειται για μια πίτα με βάση τον πουρέ πατάτας και έντονη τη παρουσία πολύ ταιριαστών λαχανικών σε ένα σύνολο νόστιμο που άνετα σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο.

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομματια, 300 γραμμάρια κολοκύθι τριμμένο, 150 γραμμάρια ελαιόλαδο, 600 γραμμάρια γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια, 500 γραμμάρια πράσ
α ψιλοκομμένα, 200 γραμμάρια παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες, 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μέτριο φινόκιο σε πολύ λεπτά φετάκια.

Βράστε τις πατάτες σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που μόλις να τις σκεπάζει, μεχρι να το απορροφήσουν όλο. Πατήστε τες σε πουρέ με το ειδικό εργαλείο, όσο είναι ακόμη στη φωτιά και βράστε τες, μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Αποσύρτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατίστε τα κολοκύθια σε τρυπητό και αφήστε τα να σταθούν 30 λεπτά. Στύψτε τα πολύ καλά. Στο μεταξύ, ζεστάνετε πολύ καλά σε πλατιά απλωτή κατσαρόλα τα 3/4 του ελαιόλαδου και σοτάρετε σε αυτό τις γαρίδες 1 λεπτό. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και σε αυτό που μένει, προσθέστε τα κολοκύθια και το πράσο. Σοτάρετε τα 10 λεπτά, για να μειωθεί ο όγκος τους. Ρίξτε το τυρί και ανακατέψτε τα πάνω στη φωτιά λίγο ακόμη. Προσθέστε το γάλα και, μόλις το σύνολο πάρει βράση, ρίξτε το πουρέ πατάτας, τις καυκαλήθρες και ανακατέψτε τα, μέχρι να δέσουν. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στο τέλος προσθέστε και τις σοταρισμένες γαρίδες.
Στρώστε σε ταψί 32 εκατοστών λαδωμένο το μίγμα της πίτας. Σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το φινόκιο 2 λεπτά. Απλώστε τα φετάκια στην επιφάνεια της μαζί με το λάδι τους και ψήστε την σε φούρνο 200°C 40 λεπτά. Αφήστε τη πίτα να σταθεί 30 λεπτά και σερβίρετε την σε πιάτα σε κουταλιές μεγάλες.