Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Πρεμιέρα με 2,911 ευρώ για το ελαιόλαδο


Πρεμιέρα με 2,911 ευρώ έκανε η νέα σοδειά ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Την τιμή αυτή πέτυχε η πρώτη δημοπρασία του συνεταιρισμού με διάθεση 85 τόνων ελαιολάδου της εκλεκτής ποικιλίας «αθηνοελιάς». Η γνωστή ως δημοπρασία – βαρόμετρο των Αγίων Αποστόλων- που αναμενόταν να γίνει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και κατοχυρώθηκε στον πλειοδότη Βιολογικά – Οικολογικά Προϊόντα Σητείας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Μπατσάκη Παναγιώτη δημοπρατήθηκαν τρία βυτία γύρω στους 85 τόνους με οξύτητα 0,3 έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Στην δημοπρασία συμμετείχαν και δύο εταιρείες από Ιταλία, οι οποίες πρόσφεραν την τιμή των 2,666 ευρώ ανά κιλό. 
Η πρώτη τιμή των 2,911 ευρώ είναι ενθαρρυντική για τους παραγωγούς σε σύγκριση με την περυσινή καθήλωση των τιμών. Η πρώτη περυσινή δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους, για 85 τόνους ελαιόλαδο, πέτυχε την τιμή των 2,429 ευρώ και κατοχυρώθηκε στην Hellas Oil.
            Η είδηση αυτή της ΠΑΣΕΓΕΣ προκαλεί τριγμούς στις αγορές πρώτων υλών προϊόντων ελαιολάδου αλλά παράλληλα τοποθετεί το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο  της περιοχής μας στην θέση που του αρμόζει. 
            Είναι γνωστά και σπάνια τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της παραγωγής μας και είναι αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής λόγο της περιορισμένης διαθέσιμης ποσότητας σε αυτή την ποιότητα.
           Σε συνδυασμό βέβαια με την διαπιστωμένη μύωση της  παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία ( πρώτη σε διαθέσιμη ποσότητα ελαιολάδου στον κόσμο), αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου της φετινής εσοδείας.