Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο, πρόβειο γιαούρτι και μπισκότα κανέλας


του Χρήστου Μαντίδη


Σε αυτό το κέικ που προέκυψε μετά από.... τύχη και βελτιώθηκε κατόπι μελέτης, τα υλικά ταιριάζουν απόλυτα. Μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς το γλάσο, όμως μεταξύ μας εσείς θα χάσετε. Χρησιμοποιήστε για όλα τα υλικά ένα μέτριο ποτήρι νερού. Η ποσότητα του κέικ είναι πολλή για ένα ταψί 30 εκατοστών για αυτό και ψήνεται τόσο χρόνο. Αν θέλετε, μοιράστε το μίγμα σε 3 μακρόστενες φόρμες και ψήστε τες λιγότερο.




  • 3 αυγά,
  •  2 ποτήρια ζάχαρη, 
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο, 
  • 1/2 ποτήρι γάλα πλήρες φρέσκο, 
  • ξύσμα 3 μεγάλων λεμονιών, 
  • 1 κουταλάκι σκόνη από τσάι λεμόνι(προαιρετικά),
  •  300 γραμμάρια πρόβειο γιαούρτι, 
  • 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι ανακατεμένο με 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ,
  • 150 γραμμάρια μπισκότα κανέλας αλεσμένα. 

Βάλτε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και χτυπήστε τα στη μεσαία ταχύτητα 4 λεπτά ακριβώς. Αδειάστε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών το οποίο ιδανικά θα πασπαλίσετε με τριμμένο μπισκότο κανέλας ή φρυγανιά φρεσκοτριμμένη. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο 190 °C 35 λεπτά. χαμηλώστε το φούρνο στους 180 °C και ψήστε το άλλα 35 λεπτά. Αφήστε το να σταθεί με το ταψί σε σχάρα 10 λεπτά και κατόπιν αναποδογυρίστε το σε σχάρα. Ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας: 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 1/2 κουταλάκι κανέλα και 1 κουταλιά νερό. Περιχύστε το ζεστό κέικ και αφήστε το να σταθεί και να κρυώσει. Οσο περνάει η ώρα, το γλάσο στερεοποιείται και κρυσταλλώνει. Σερβίρετε το κέικ κρύο σε φέτες. Φυλάξτε το σκεπασμένο για 3 μέρες.