Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Γαλατόπιτα ελαιολάδου καραμελωμένη

Του Χρήστου Μαντίδη

Η παρακάτω αποτελεί μία παραλλαγή της γνωστής ιδέας. Εδώ το εξαιρετικό ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη παίζει το ρόλο του βουτύρου σε ένα κλασσικό καραμέλωμα. Έτσι κάνει πιο ελαφριά την ιδέα του γλυκού, πιο υγιεινή και τεχνικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον  να ζεσταθεί το λάδι με τη ζάχαρη, μια και έτσι αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν μυρίζει, όπως άλλα ελαιόλαδα, αλλά επιπλέον επεκτείνει τη γκάμα των χρήσεών του και στην ζαχαροπλαστική! 
Συντονιστείτε στις γευστικές αναζητήσεις και έρχεται ένας εξαιρετικός κασί χαλβασί σε τρουφάκια με το μοναδικό ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη.



Ζεστάνετε ελαφρά μια μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Αδειάστε μέσα εκτός φωτιάς 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα και ανακατέψτε το, να καραμελώσει λίγο και να μην καεί. Αραιώστε το γάλα με 1 1/2 κουτάκι του γάλακτος νερό και βάλτε το στη φωτιά με 1 ξύλο κανέλας, 1 κουταλάκι κόκκους ροζ πιπέρι, 1/2 κουταλάκι αλάτι. Βράστε το 2 λεπτά και αποσύρτε το από τη φωτιά. Αρωματίστε το με 1 φακελάκι τσάι καραμέλας βανίλιας το οποίο θα αφήσετε μέσα στο γάλα 2 λεπτά. Στραγγίστε το σε κατσαρόλα και ρίξτε 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, ανακατεύοντας πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε 10 μπισκότα βανίλιας αλεσμένα, 3 αχλάδια αλεσμένα με 1 κουταλάκι τζίτζερ σκόνη και 3 αυγά χτυπημένα με 4 κουταλιές ζάχαρη. Μόλις δέσει ελαφρά, αποσύρτε το από τη φωτιά. Στο μεταξύ, βράστε σε 1 φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές ρύζι Καρολίνα πολύ καλά και ανακατέψτε το με το μίγμα μαζί με ξύσμα 1 1/2 λεμονιού. Ρίξτε 4 κουταλιές ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη σε ταψάκι 28 εκατοστών και πασπαλίστε 4 κουταλιές ζάχαρη. Ζεστάνετέ το πολύ καλά σε φούρνο 200 βαθμών Κελσίου, για να λιώσει η ζάχαρη. Αδειάστε το μείγμα της γαλατόπιτας στο καυτό ταψί και φουρνίστε την για 45 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσει 12 ώρες και κόψτε την σε τρίγωνα κομμάτια.