Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

∆ιατροφικές Συµβουλές


Συντήρηση του ελαιολάδου
Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το Παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε βιταµίνε̋ Ε και Α και παρουσιάζει µεγάλη αντοχή στην οξείδωση. Το τυποποιηµένο ελαιόλαδο διατηρείται 12 έω̋ 18 µήνε̋ κάτω από κάποιε̋ πρὁποθέσει̋:

  •     να µην έρχεται σε επαφή µε το φως̋ και τον αέρα
  •     να µην εκτίθεται σε υψηλές θερµοκρασίες και να διατηρείται σε θερµοκρασία περιβάλλοντος (10-15 °C)
  •     να  φυλάσσεται σε καλά κλεισµένα αδιαφανή µπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία
Χρήσιµα Tips
      Φερθείτε του... ευγενικά
  Μικρές απλές̋ συµβουλές̋ για να γνωρίζουµε καλύτερα το ελαιόλαδο και να του συµπεριφερόµαστε µε τον... καλύτερο τρόπο!
    Ένα ελαιόλαδο δεν χαρακτηρίζεται εξαιρετικά παρθένο από το άρωµα, τη γεύση ή και το χρώµα του, παρά µόνο από την οξύτητά του. Έτσι, µπορεί ένα ελαιόλαδο να έχει υπέροχη γεύση και άρωµα και να είναι απλά παρθένο. Το χρώµα απλά αποδεικνύει την ωριµότητα των ελιών.
    Όλα τα ελαιόλαδα είναι κατάλληλα για τηγάνι καθώς αντέχουν σε υψηλές
θερµοκρασίες.
    Τηρώντας  τις προϋποθέσεις̋  κατάλληλης̋  φύλαξης̋,  µακριά  από  οσµές, ζέστη και φως, το ελαιόλαδο διατηρείται άψογα τουλάχιστον για 18 µήνες.
    Η  ποιότητα  του  ελαιολάδου  καθορίζεται  από  την  προέλευσή  τουΤο έδαφος̋,  το  κλίµα,  ο  τρόπος  καλλιέργειας,  η  ποικιλία  της  ελιας̋  είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αξιολόγησή του. Επιλέξτε το ελαιόλαδο που σας̋ ταιριάζει, απολαµβάνοντας̋ το άρωµά του και δοκιµάζοντας τη γεύση του. Μια δοκιµή θα σας̋ πείσει
    Ο όρος ελαιόλαδο,  δεν  σηµαίνει αυτόµατα ότι  πρόκειται  για  "παρθένο ελαιόλαδο". Το Παρθένο Ελαιόλαδο, αφορά στον καθαυτό χυµό του ελαιοκάρπου χωρίς καµία απολύτως̋ επεξεργασία, παρά µόνο αυτή τη̋ σύνθλιψη.
    Η ποιότητα του ελαιολάδου σφραγίζεται από την διαλογή των ελιών ώστε να   είναι   υγιεί̋,   ο   τρόπος   που   µεταφέρονται   στα   ελαιοτριβεία,   η αποθήκευσή του είτε από τον έµπορο είτε από τον τελικό καταναλωτή.
    Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιηµένο σε φιάλες̋ ή δοχεία µέχρι πέντε λίτρα, στα οποία θα αναγράφεται το όνοµα και η πλήρη διεύθυνση του παρασκευαστή. Εάν δεν γνωρίζουµε την προέλευση θα πρέπει να τα αποφεύγουµε, γιατί υπάρχει ενδεχόµενο να είναι νοθευµένα.
    Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει καθαρότητα.
Το χρώµα του ελαιόλαδου πρέπει να κυµαίνεται µεταξύ του ανοικτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου.
    Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι χαµηλης̋ οξύτητας̋
    Η φιάλη πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. ή γυαλί.
    Ελέγχουµε πάντα την ηµεροµηνία λήξης̋ ώστε να απέχει αρκετά από την ηµεροµηνία αγοράς̋, ώστε να προλάβουµε να το καταναλώσουµε.
    Το πώµα της φιάλης̋ ή του δοχείου να είναι σφραγισµένο και ερµητικά κλειστό κατά την αγορά.
    Εάν  η  τιµή  είναι  ιδιαίτερα  χαµηλή, ας̋  είµαστε  επιφυλακτικοί  για  την καθαρότητα του προϊ̓όντος̋.
    Ελέγχουµε τις̋ συνθήκες̋ φύλαξης̋ του λιανέµπορα ώστε να πληρούν τους κανόνες  σωστής συντήρησης του ελαιολάδου (έκθεση σε φως και θερµότητα).
    Να αναγράφεται ο παρασκευαστης̋ στην επισήµανση.
    Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον κανονισµό περί ελαιόλαδου ΟΚ 2568/91 ισχύ̋  από 12/2/98) θεωρεί βρώσιµο µόνον το τυποποιηµένο ελαιόλαδο (του οποίου η οξύτητα είναι ιδανική από από 0,1% και µέχρι 2%).
    Το «χύµα» ελαιόλαδο έχει κίνδυνο για νοθεία, γι αυτό και η Ε.Ε. απαγορεύει τη διακίνησή του


Μικρά µυστικά για καλή υγεία


ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Προσθέστε το ελαιόλαδο στο τέλος του µαγειρέµατος για καλύτερη γεύση και υγεία.
Χρησιµοποιείστε  ελαιόλαδο  στις̋  φυτικέ̋ς  τροφέ̋ς.  Αναδεικνύουν  τα  θρεπτικά του συστατικά µε τον καλύτερο τρόπο.
Φτιάξτε µόνοι σας̋ το αρωµατικό ελαιόλαδο που σας̋ ταιριάζειΘα το απολαύσετε και θα οµορφύνετε τις δηµιουργίες σας̋.
Ακολουθείστε  τις οδηγίες του πίνακα που ακολουθεί για µια ισορροπηµένη διατροφή.


ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 Ψωμί, κρουασάν, τσουρέκι
Τα φρούτα με σαντιγύ ή ζάχαρη, τις κομπόστες
Όσπρια, ρύζι και δημητριακά
Ζυμαρικά
Τα προπαρασκευασμένα και
ολικής άλεσης

προτηγανισμένα τρόφιμα.
Ψάρια και πουλερικά
Μικρή κατανάλωση σε κόκκινο
Οστρακοειδή και κεφαλόποδα. Λιπαρά

κρέας
κρέατα, κονσέρβες και αλλαντικά.
Ελαιόλαδο, πριν το μαγείρεμα,
Έλαια με υψηλά πολυακόρεστα
Ζωικό λίπος, βούτυρο, λαρδί και
αλλά και στο τέλος του
όπως καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, λάδι
μαγειρικά λίπη.
μαγειρέματος. Ελαιόλαδο αντί
σόγιας και μαργαρίνες. Σάλτσες,

για έτοιμες σάλτσες.
κρέμες, μαγιονέζες και


καρυκεύματα.

Γάλα και γιαούρτι, άπαχο ή με
Λιπαρά γαλακτοκομικά
Τα υποκατάστατα γάλακτος, το πλήρες
χαμηλό σε λιπαρά. Άπαχα ή

σε λιπαρά γάλα, την κρέμα γάλακτος
χαμηλά σε λιπαρά τυριά.

και τα λιπαρά τυριά.
Φρέσκοι χυμοί, τσάι και κακάο.
Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, καφές
Οινοπνευματώδη και αεριούχα ποτά.
Ξηροί καρποί.


Γλυκά χαμηλής
Γλυκά και μπισκότα με μεγάλη
Παγωτά, μπισκότα, τις τούρτες, τις
περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
περιεκτικότητα σε λιπαρά.
καραμέλες
Τρόπος μαγειρέματος:
Τρόπος μαγειρέματος:
Τρόπος μαγειρέματος:
Βραστά, ψητά, αχνιστά και
 Όλα τα τηγανητά
Οι ανθυγιεινές τροφές δεν χρειάζονται ιδιαίτερη
βέβαια ωμά

μεταχείριση για να γίνουν πιο επιβλαβείς


 για τον οργανισμό