Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα δημιουργικά μελομακάρονα του 2013


του Χρήστου Μαντίδη




Υλικά:                                                                       Σιρόπι:
170 γραμ. ζάχαρη,                                                    400 γραμ. ζάχαρη,
200 γραμ. ελαιόλαδο Melitini,                                   300 γραμ. χυμό ροδιού,
125 γραμ. μαλακό φρέσκο βούτυρο,                        200 γραμ. χυμό μανταρινιού,
180 γραμ. σόδα αναψυκτικό,                                    σποράκια από 1/2 στικ βανίλιας,
σποράκια από 1/2 στικ βανίλιας μαδαγασκάρης,      2 δάκρυα μαστίχας Χίου,      
1 κουταλιά ροδόνερο,                                               300 γραμ. μέλι καλής ποιότητας.
ξύσμα και χυμό 1 μανταρινιού, 
1/2 κουταλάκι αλάτι, 
12 γραμ. σόδα μαγειρική, 
700-750 γραμμ. αλεύρι μαλακό.

Βάλτε σε μπλέντερ τα 8 πρώτα υλικά και χτυπήστε τα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Αδειάστε το σε μπολ. Κοσκινίστε το μισό αλεύρι με τη σόδα και ανακατέψτε τα μέσα σε αυτό. Ρίξτε όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί, για να πάρετε μια ζύμη μαλακή. Σκεπάστε την και αφήστε τη, να σταθεί 30 λεπτά. Ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας τα 5 πρώτα υλικά 4 λεπτά. Αποσύρτε το από τη φωτιά και ρίξτε το μέλι. Αφήστε το να κρυώσει. Πλάστε 55 μελομακάρονα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς Κελσίου 30 λεπτά. Καυτά σιροπιάστε τα με κρύο σιρόπι. Αφήστε τα, να τραβήξουν και μεταφέρετε τα σε πιατέλα.

Καλές γιορτές σε όλους!




Κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο, πρόβειο γιαούρτι και μπισκότα κανέλας


του Χρήστου Μαντίδη


Σε αυτό το κέικ που προέκυψε μετά από.... τύχη και βελτιώθηκε κατόπι μελέτης, τα υλικά ταιριάζουν απόλυτα. Μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς το γλάσο, όμως μεταξύ μας εσείς θα χάσετε. Χρησιμοποιήστε για όλα τα υλικά ένα μέτριο ποτήρι νερού. Η ποσότητα του κέικ είναι πολλή για ένα ταψί 30 εκατοστών για αυτό και ψήνεται τόσο χρόνο. Αν θέλετε, μοιράστε το μίγμα σε 3 μακρόστενες φόρμες και ψήστε τες λιγότερο.




  • 3 αυγά,
  •  2 ποτήρια ζάχαρη, 
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο, 
  • 1/2 ποτήρι γάλα πλήρες φρέσκο, 
  • ξύσμα 3 μεγάλων λεμονιών, 
  • 1 κουταλάκι σκόνη από τσάι λεμόνι(προαιρετικά),
  •  300 γραμμάρια πρόβειο γιαούρτι, 
  • 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι ανακατεμένο με 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ,
  • 150 γραμμάρια μπισκότα κανέλας αλεσμένα. 

Βάλτε στο κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και χτυπήστε τα στη μεσαία ταχύτητα 4 λεπτά ακριβώς. Αδειάστε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών το οποίο ιδανικά θα πασπαλίσετε με τριμμένο μπισκότο κανέλας ή φρυγανιά φρεσκοτριμμένη. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο 190 °C 35 λεπτά. χαμηλώστε το φούρνο στους 180 °C και ψήστε το άλλα 35 λεπτά. Αφήστε το να σταθεί με το ταψί σε σχάρα 10 λεπτά και κατόπιν αναποδογυρίστε το σε σχάρα. Ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας: 200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 1/2 κουταλάκι κανέλα και 1 κουταλιά νερό. Περιχύστε το ζεστό κέικ και αφήστε το να σταθεί και να κρυώσει. Οσο περνάει η ώρα, το γλάσο στερεοποιείται και κρυσταλλώνει. Σερβίρετε το κέικ κρύο σε φέτες. Φυλάξτε το σκεπασμένο για 3 μέρες.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές......




Χρόνια Πολλά...
Καλά Χριστούγεννα!!!
Υγεία, Ευτυχία, Χαρά για όλο τον κόσμο, σε όλο τον κόσμο.
 Η γέννηση του Χριστού να φέρει την Ελπίδα στην καρδιά και στην ψυχή!!!



Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά του Ελαιολάδου


Η ποιότητα του ελαιόλαδου προσδιορίζεται από μια σειρά Χημικά, Φυσικά και Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά.
Τα Χημικά Χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κυρίως την Οξύτητα και την Οξείδωση.
  • Η οξύτητα αποτελεί αλλοίωση που προκαλείται από μικροβιακές και ενζυματικές δράσεις παρουσία υγρασίας. Αναπτύσσεται κατά κύριο λόγω μέσα στον καρπό όταν έχει προσβληθεί από Δάκο ή και όταν βρίσκεται αποθηκεμένος πριν από την επεξεργασία του σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας και κακού αερισμού. Η Οξύτητα μετράτε με την περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ (gr./100 gr η %.).
  • Η οξείδωση δίδει στο ελαιόλαδο γεύση αγγίσματος και προκαλείται από την επαφή του με το οξυγόνο, το φως και τα μέταλλα (σίδηρο, χαλκό) αλλά και από την παραμονή του σε υψηλές θερμοκρασίες. Γι΄αυτό συνιστάται η διατήρηση του ελαιόλαδου σε κλειστά και αδιαφανή μέσα, σε θερμοκρασίες χαμηλές. Γι΄αυτό ελαιόλαδο συσκευασμένο σε διαφανείς γυάλινες η πλαστικές φιάλες δεν πρέπει να μένει για μέρες εκτεθειμένο στα ράφια των Super Markets, η στις κουζίνες σπιτιών, η στα τραπέζια εστιατορίων.
Η οξείδωση εκτιμάται με τον «αριθμό υπεροξειδίων» που για τα παρθένα ελαιόλαδα πρέπει να είναι κάτω από 20 meq O2/kg η με τον προσδιορισμό των σταθερών Κ σε φασματοφωτόμετρο υπεριώδους φάσματος οι οποίες για το «Εξαιρετικό Παρθένο» πρέπει να είναι: Κ232 ≤ 2,5 και Κ270 ≤ 0,20
Τα Φυσικά Χαρακτηριστικά αφορούν κυρίως το χρώμα, το ιξώδες κ.α. Το χρώμα του ελαιόλαδου κυμαίνεται από πρασινοκίτρινο έως χρυσοκίτρινο και εξαρτάται βασικά από τη κατάσταση της ωριμότητας και του χρώματος του καρπού κατά την επεξεργασία του. Στην αρχή της περιόδου συγκομιδής το ελαιόλαδο έχει συνήθως πράσινο χρώμα λόγω της χλωροφύλλης από πράσινους καρπούς η και από φύλλα ελιάς όταν υπάρχουν σε σημαντική αναλογία μέσα στον καρπό. Η χλωροφύλλη στο φως ευνοεί την οξείδωση του ελαιόλαδου ενώ στο σκοτάδι την παρεμποδίζει ( Κυριτσάκης, 2000)
Τα Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κυρίως την γεύση και το άρωμα και γενικά τις οσμές του ελαιόλαδου και αξιολογούνται με ανθρώπινη γευστική δοκιμασία που γίνεται από ειδικούς Γευσιγνώστες με συγκεκριμένη διαδικασία που έχει καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση (Λαζαράκη, 2003) εκτιμώνται οι θετικές και οι αρνητικές ιδιότητες.
(α) Οι θετικές ιδιότητες είναι κυρίως το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο.
Το Φρουτώδες αποτελεί συνδυασμό γευστικό-οσφραντικών αισθήσεων που προέρχονται από υγιείς, φρέσκες ελιές ώριμες ή άγουρες. Το φρουτώδες γίνεται αντιληπτό είτε από τη μύτη είτε από το πίσω μέρος αυτής και εξαρτάται από την ποικιλία της ελιάς. Το Φρουτώδες είναι η πλέον σημαντική ιδιότητα στην οργανοληπτική αξιολόγηση και εάν δεν υπάρχει το ελαιόλαδο δεν μπορεί να καταταχθεί ως «εξαιρετικό ή παρθένο».
Το Φρουτώδες που προσδίδει γεύση φρέσκου φρούτου στο ελαιόλαδο τελευταία εκτιμάται ιδιαίτερα και αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης σε διαγωνισμούς ποιότητας διακρινόμενο σε έντονο, μεσαίο και ελαφρό.
Το πικάντικο είναι η αίσθηση του «πιπεράτου» στον λαιμό που παρατηρείται στην αρχή της περιόδου κυρίως σε λάδια από ανώριμες ελιές που ονομάζονται «αγουρέλαια» και οφείλεται στην δράση φαινικών ουσιών πάνω στην άκρη του τριδύμου νεύρου. Η αίσθηση αυτή εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την γεύση.
Το πικρό αποτελεί χαρακτηριστική γεύση που προέρχεται από καρπούς πράσινους η πρασινωπούς και μπορεί ανάλογα με την ένταση της να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευχάριστη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θεωρείται ελάττωμα
(β) Οι αρνητικές ιδιότητες είναι κυρίως το ατροχάδο (που εμφανίζεται κυρίως σε Ισπανικά ελαιόλαδα), η μούχλα, η μούργα, το κρασάτο, το μεταλλικό, το ταγκό, το καμμένο, το άχυρο-ξύλο, το παχύ, τα λιπαντικά, τα απόνερα, η άλμη, το σπάρτο, η χωματίλα, το σκουλήκι, το αγγούρι κ.α Υπόψη ότι στα ελαιόλαδα της Κρήτης αρνητικές ιδιότητες ουδέποτε εμφανίζονται. Η αναφορά υπάρχει στις μεθοδολογίες του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου και προέρχεται από ελαιόλαδα άλλων περιοχών.
Το ελαιόλαδο με βάση Κανονισμούς της ΕΕ κατατάσσεται σε διάφορες ποιοτικές κατηγορίες οι οποίες διαφέρουν ελαφρά στην χονδρική και λιανική αγορά.

πηγή: www.depek.gr

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη παρουσίαση για το Κτήμα Μελιτίνη στην Αθήνα





                              Δελτίο Τύπου
 Η εταιρεία Μελιτίνη Λακωνίας Μ.Ε.Π.Ε. παρουσίασε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 για πρώτη φορά στην Αθήνα το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Επαγγελματικής Γαστρονομίας CHEF D’ OEUVRE.


          Την βραδιά άνοιξε ο Υπεύθυνος για την επικοινωνία και την ενημέρωση, παραγωγός ελαιολάδου Γραφάκος Κωνσταντίνος δίνοντας τον λόγου στον εμπνευστή και δημιουργό, παραγωγό και επιχειρηματία κύριο Ρογκάκο Στέλιο ο οποίος με απλό και λιτό λόγο μας ανέπτυξε την φιλοσοφία που έχει το Κτήμα Μελιτίνη.




Στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί η εταιρεία Μελιτίνη Λακωνίας Μ.Ε.Π.Ε. συνεχίζει να παράγει και να τυποποιεί υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο δημιουργώντας το ενδιαφέρον όχι μόνον στους καταναλωτές και εμπόρους τροφίμων υψηλών απαιτήσεων αλλά και σε διακεκριμένους γεωπόνους, βοτανολόγους, και ερευνητές της θεραπευτικής αξίας του ελαιολάδου.
          Το Αφιλτράριστο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Κτήμα Μελιτίνη έχει την δυνατότητα να παρέχει πλήρη χημική ανάλυση για κάθε παρτίδα παραγωγής και με οξύτητα που κυμαίνεται μεταξύ των 0,16 και 0,27. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πυκνότητας , γεύσης, αρωμάτων χρώματος και υφής το τοποθετούν μεταξύ των πρώτων τυποποιημένων ελαιολάδων στην αγορά. Αυτό βεβαίως συμπληρώνεται από την αισθητική και την καλλίγραμμη φινέτσα της φιάλης που προστατεύει το προϊόν σε ποσοστό 95% από την ακτινοβολία UV.

          Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση του Αγουρέλαιου Μελιτίνι το οποίο οι προσκεκλημένοι είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και να γευτούν την μοναδική πικάντικη αρωματική φρουκτώδη γεύση του που άφηνε ξεκάθαρη την επίγευση του χυμού της ελιάς. Το αγουρέλαιο είναι διατροφικά και βιολογικά ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο ελαιόλαδο. Χάρη στη φρεσκάδα του, περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, αλλά και μοναδική γεύση.




Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των επάθλων στου νικητές του Φθινοπωρινού Διαγωνισμού Μαγειρικής ο οποίος πραγματοποιήθηκε από τις  15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής σε όλους όσους παρακολουθούν τις δραστηριότητές της εταιρείας μέσα από το διαδίκτυο. 

           Συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση δόθηκαν στην υπεύθυνη marketing και μέσων οργάνωσης & επικοινωνίας Μαριαλένα Ντόκου.

 Υπεύθυνος Επικοινωνίας
 Όνομα: Γραφάκος Κωνσταντίνος
 Διεύθυνση Email: info@melitini.com
Τηλέφωνο: 211 1831 340 Kινητό : 697 44 999 24

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αναλυτική online παρουσίαση της εταιρίας Μελιτίνη Λακωνίας Μ.Ε.Π.Ε. στο www.melitini.com

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη παρουσίαση δραστηριοτήτων από το Κτήμα Μελιτίνη στην Αθήνα


Η Νέα κάθετη μονάδα παραγωγής τυποποίησης και εμπορίας Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου Υψηλής ποιότητας ΜΕΛΙΤΙΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε. σας παρουσιάζει:

  • Την  Πρώτη γραμμή παραγωγής Εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «Κτήμα Μελιτίνη»

… μια παραγωγή που δημιουργήθηκε με αφορμή την ανάγκη να αξιοποιήσουμε και να δώσουμε ταυτότητα στο πολύτιμο αγαθό που τόσα χρόνια καπηλεύονταν ξένοι την αξία του. Με πολύ αγάπη, σεβασμό, μεράκι σας το παρουσιάζουμε και σας το προσφέρουμε.
Την νέα σοδειά Αγουρέλαιο Μελιτίνης

  • Το  Αγουρέλαιο Κτήμα Μελιτίνη είναι η πρώτη παραγωγή Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου Υψηλής Ποιότητας της φετινής εσοδείας, αφιλτράριστο, πλούσιο σε πυκνότητα με έντονο φωτεινό χρυσοπράσινο χρώμα και πικάντικη επιθετική και φρουκτώδη, μυρωδάτη, αυθεντική γεύση  ελιάς και άρωμα που θα ξεχωρίζει ακόμα και μέσα από τη φιάλη.

  • Τους νικητές του Φθινοπωρινού Διαγωνισμού Μαγειρικής

…. Ενός διαγωνισμού που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερο ενδιαφέρον  και οι συμμετοχές επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο

Σας περιμένουμε στη Σχολή Επαγγελματικής γαστρονομίας 

Chef d' oeuvre στην Αίθουσα εκδηλώσεων

3ης Σεπτεμβρίου 93 Πλ. Βικτωρίας

Ώρα 18:00

Με ελεύθερη είσοδο…

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Ήμασταν Εκεί...

Είναι πολύ όμορφο να εκτιμάτε η προσπάθεια κάποιων να συμμετέχουν σε αυτές τις Δράσεις! Είναι όμως Σημαντικότερο να έχουμε τέτοιες πρωτοβουλίες!!! Συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια στους "Εθελοντές εν Δράση" Σας ευχαριστούμε!

 Δελτίο Τύπου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Επίδραση των συστατικών του Παρθένου Ελαιολάδου στην υγεία

Δήμητρα Ξενάκη -  PhD , Δρ Άρης Ξενάκης - Διευθυντής Ερευνών EIE

Η μακροζωία πολλών κατοίκων μεσογειακών χωρών και το χαμηλό ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων κέντρισε από παλιά το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι πολλά θέματα υγείας συνδέονται στενά με την διατροφή. Το Ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής δίαιτας και η κύρια πηγή διαιτητικών λιπαρών.
Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου , ότι το Ελαιόλαδο συνεχίζει να είναι στο κέντρο της ερευνητικής δραστηριότητας, αξίζει να κάνουμε μια ανασκόπηση στα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο στην υγεία μας. Το παρθένο ελαιόλαδο, είναι «ο χυμός της ελιάς» και έρχεται στο πιάτο μας περνώντας μόνον από φυσικές διεργασίες. Είναι από τα ελάχιστα έλαια που δεν υφίστανται διαδικασίες εξευγενισμού.
Έτσι, τα περισσότερα από τα πολύτιμα συστατικά του παραμένουν αναλλοίωτα και μπορούν να έχουν ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό μας.
Αποτελέσματα πολλών ερευνών και η διεθνής βιβλιογραφία, δείχνουν, ότι το ποσοστό των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες αποδείξεις σχετικά με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου, τόσο in vitro όσο και in vivo. Επιπλέον έχει επισημανθεί ότι τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και συμβάλλουν και σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες, που παίζουν θετικό ρόλο στα υγιεινά αποτελέσματα της Μεσογειακής δίαιτας στην υγεία. Διαιτητικά αντιοξειδωτικά , αποκαλούνται οι ουσίες των τροφίμων, που έχουν την δυνατότητα να μειώσουν βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό.
Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται είτε κατά την διάρκεια διαφόρων βιολογικών ενεργειών, είτε είναι ενδιάμεσα προϊόντα αντιδράσεων, τα οποία προέρχονται είτε από το περιβάλλον (π.χ. κάπνισμα, περιβαλλοντική μόλυνση). Τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών στον ανθρώπινο οργανισμό δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα δεδομένο επίπεδο. Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών «ελέγχονται» από τον αντιοξειδωτικό αμυντικό μηχανισμό που διαθέτει ο οργανισμός μας. Στον μηχανισμό αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο θρεπτικά συστατικά όπως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C. Άλλες οικογένειες διαιτητικών αντιοξειδωτικών , όπως τα καροτενοειδή, τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ενώσεις παίζουν ενισχυτικό αντιοξειδωτικό ρόλο.
Οι φαινόλες που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο, αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιοξειδωτική ικανότητα του αμυντικού μας συστήματος . Οι κυριότερες φαινόλες των ελιών και του παρθένου ελαιολάδου είναι οι μη πολικές ελευρωπαΐνη, λιγκστροζίδιο και οι αγλυκόνες τους και οι πολικές υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη . (Πίνακας 1)
Σε μελέτη του 2004 καταδείχθηκε, ότι φαινολικά συστατικά που περιέχονται στο παρθένο ελαιόλαδο ρύθμισαν την οξειδωτική/αντιοξειδωτική κατάσταση, υγιών ατόμων (ανδρών) οι οποίοι κατανάλωναν πολύ χαμηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών .
Πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι κύριος παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα μέσω πρωτεϊνών, όπου «εγκλωβίζονται» ως μικροσφαιρίδια. Οι πρωτεΐνες αυτές καλούνται λιποπρωτεΐνες. Η LDL (Low density lipoprotein) είναι ο κύριος μεταφορέας της χοληστερόλης στο αίμα. Έχει βρεθεί, ότι υψηλά επίπεδα LDL προκαλούν στένωση των αρτηριών. Η διαδικασία αυτή καλείται αθηροσκλήρωση και είναι η κύρια αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Νεώτερες έρευνες υποστηρίζουν, ότι η τάση της LDL για οξείδωση συντελεί στην εξέλιξη της διαδικασίας αθηρωμάτωσης. Κατά συνέπεια υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι, μέσω των οποίων το παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο :
  • Μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μέσω της επίδρασης των Μονοακορέστων λιπαρών οξέων
και
  • Παρεμποδίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης χάρις στις αντιοξειδωτικές ουσίες, που περιέχει.
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.  
Υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, που αναφέρουν ότι ο τύπος και η ποσότητα των λιπαρών οξέων έχουν επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και συνεπώς επηρεάζουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Τα λιπαρά της δίαιτας, τα οποία μειώνουν την LDL χοληστερόλη είναι τα Πολυακόρεστα και τα Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε αντίθεση με τα Κεκορεσμένα (κυρίως ζωικής προέλευσης) που την αυξάνουν.
Με βάση τα δεδομένα μιας μετα-ανάλυσης 27 δημοσιευμένων μελετών σχετικά με τα λιπαρά οξέα της δίαιτας και την επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος, υπολογίσθηκαν τα αποτελέσματα της αντικατάστασης του 1% της προσλαμβανόμενης ενέργειας από υδατάνθρακες με 1% προσλαμβανόμενης ενέργειας από λιπαρά οξέα. Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι εάν σε ένα διαιτολόγιο αντικατασταθούν τα κορεσμένα οξέα (12:0, 14:0 & 16:0) με ελαιόλαδο (Πίνακας 2) ή με άλλα έλαια πλούσια σε πολυακόερεστα λιπαρά, παρατηρούνται θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης του αίματος, ενώ σημειώθηκε ότι με Πολυακόρεστα (18:0), τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο θετικά.
Δεδομένου, ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης του ορού, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η HDL χοληστερόλη συνδέεται αντίστροφα με το κίνδυνο αυτό, ο λόγος ολική χοληστερόλη/HDL (TC/HDL), χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου.
Τα Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, εκτός από την επίδραση που έχουν στην LDL, μπορεί να επηρεάζουν και την ευαισθησία της LDL ως προς την οξείδωση. Έχει αποδειχθεί, ότι διαιτολόγια πολύ πλούσια σε Μονοακόρεστα – σε σύγκριση με διαιτολόγια πολύ πλούσια σε Πολυακόρεστα (τα οποία είναι πιο ευοξείδωτα) – καταλήγουν σε LDL με περισσότερα Μονοακόρεστα και λιγότερα Πολυακόρεστα, κάνοντας έτσι αυτή την λιποπρωτεΐνη – τουλάχιστον θεωρητικά – λιγότερο ευοξείδωτη. Πάντως είναι φανερό, ότι είναι πιο σημαντικό να μειωθεί η ευαισθησία της LDL στην οξείδωση με πρόσληψη των κατάλληλων αντιοξειδωτικών
Ελαιόλαδο και καρκίνος
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ελαιολάδου με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου . Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου συνεισφοράς του παρθένου ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου. Ένας μεγάλος αριθμός από τα ήσσονα συστατικά του παρθένου ελαιολάδου έχουν ταυτοποιηθεί ως αποτελεσματικοί παράγοντες κατά των διαδικασιών έναυσης, ενεργοποίησης και προόδου της καρκινογένεσης: η τοκοφερόλη, τα καροτενοειδή, ορισμένες φαινολικές ενώσεις (είτε απλές όπως η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, είτε παράγωγα τους όπως τα σεκοϊριδοειδή και οι λιγνάνες), το σκουαλένιο και η φυτοστερόλη β-σιτοστερόλη. Από τα κύρια συστατικά του ελαιολάδου υπάρχουν ενδείξεις ότι και το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ μπορεί να παίζει κεντρικό ρόλο στον μηχανισμό αντικαρκινικής προστασίας. Για την πλήρη κατανόηση του μηχανισμού της χημειοπροστατευτικής δράσης του παρθένου ελαιολάδου απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε πειραματόζωα – μοντέλα πολυσταδιακής καρκινογένεσης.
Άλλες ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου
Έχει γίνει σαφές ότι αυξάνοντας την πρόσληψη καλίου και μαγνησίου, φρούτων και λαχανικών (που συμπεριλαμβάνονται στην κλασσική μεσογειακή δίαιτα) μπορεί να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθούν με κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου, όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες .
Επιπροσθέτως, πέρα από τα πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα του παρθένου ελαιολάδου στην χοληστερόλη ορού, στο οξειδωτικό στρες και στην πίεση, έχει υποδειχθεί ότι οι φαινόλες του παρθένου ελαιολάδου μπορεί να έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ροή του αίματος και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πρόσφατα αναφέρθηκε και η αντιφλεγμονώδης δράση της ελαιοκανθάλης, συστατικού που ανιχνεύτηκε σε παρθένα ελαιόλαδα και προσομοιάζει με τη φαρμακευτική ουσία ibuprofen .
Παρ’ όλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω ευρήματα σε ανθρώπους.
Γενικότερα, στην διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχουν πολλές μελέτες και ανασκοπήσεις, οι οποίες αναφέρουν σοβαρά στοιχεία σχετικά με την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως, προκειμένου να προσδιοριστεί ο ρόλος κάθε επιμέρους συστατικού του ελαιολάδου, απαιτούνται επιπλέον μελέτες και αποδείξεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο - και οι επιδράσεις του στην υγεία - είναι σκόπιμο να αναλυθεί ως μέρος του συνολικού διαιτολογίου λόγω των πιθανών συνεργιών με συστατικά προερχόμενα από άλλα τρόφιμα. Σε αυτές ακριβώς τις υπό εξέτασιν συνέργιες και αλληλεπιδράσεις, θα πρέπει να αποδοθεί και η συνολική αξία της μεσογειακής δίαιτας.
Τέλος θα πρέπει να τονισθεί ότι οι θετικές επιπτώσεις των συστατικών του παρθένου ελαιολάδου στην υγεία εξασφαλίζονται μόνο αν το προϊόν είναι άριστης ποιότητας, έχει παραχθεί, συσκευασθεί και διακινηθεί με ασφάλεια, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν έχει υποστεί «κακομεταχείριση» από τον καταναλωτή είτε στη φύλαξη είτε στο μαγείρεμα.

ladi pinakas1
Πίνακας 1. Δομή των κυριοτέρων φαινολών που περιέχονται σε ελιές και σε ελαιόλαδο

ladi pinakas2

Πίνακας 2: Σύσταση ελληνικού παρθένου ελαιολάδου

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Visioli F, Galli, C Crit Rev Food Sci Nutr.; 42, 209-21 (2002)
  2. Katan M.B. et al. Journal of Nutrition; 132, 409-417 (2002)
  3. Boskou, D. (1996) Olive Oil. Chemistry and Technology, AOCS Press, Champaign,Illinois
  4. Covas et al., Journal of Nutrition; 134, 2314-2321, (2004)
  5. Sotiroudis TG et al., It.J. Food Sci. 15, 169 (2003)
  6. Ruiz-Gutierrez V et al.. J of Nutr Bioch,;8, 689-695 (1997)
  7. Beauchamp et al.  Nature, 437, 45 (2005)


Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Λευκή πατατόπιτα γαρίδας

Από το νικητή του φθινοπωρινού μας διαγωνισμού
Χρήστο Μαντίδη




Πρόκειται για μια πίτα με βάση τον πουρέ πατάτας και έντονη τη παρουσία πολύ ταιριαστών λαχανικών σε ένα σύνολο νόστιμο που άνετα σερβίρεται και ως κυρίως πιάτο.

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομματια, 300 γραμμάρια κολοκύθι τριμμένο, 150 γραμμάρια ελαιόλαδο, 600 γραμμάρια γαρίδες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομματάκια, 500 γραμμάρια πράσ
α ψιλοκομμένα, 200 γραμμάρια παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες, 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μέτριο φινόκιο σε πολύ λεπτά φετάκια.

Βράστε τις πατάτες σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που μόλις να τις σκεπάζει, μεχρι να το απορροφήσουν όλο. Πατήστε τες σε πουρέ με το ειδικό εργαλείο, όσο είναι ακόμη στη φωτιά και βράστε τες, μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Αποσύρτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατίστε τα κολοκύθια σε τρυπητό και αφήστε τα να σταθούν 30 λεπτά. Στύψτε τα πολύ καλά. Στο μεταξύ, ζεστάνετε πολύ καλά σε πλατιά απλωτή κατσαρόλα τα 3/4 του ελαιόλαδου και σοτάρετε σε αυτό τις γαρίδες 1 λεπτό. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και σε αυτό που μένει, προσθέστε τα κολοκύθια και το πράσο. Σοτάρετε τα 10 λεπτά, για να μειωθεί ο όγκος τους. Ρίξτε το τυρί και ανακατέψτε τα πάνω στη φωτιά λίγο ακόμη. Προσθέστε το γάλα και, μόλις το σύνολο πάρει βράση, ρίξτε το πουρέ πατάτας, τις καυκαλήθρες και ανακατέψτε τα, μέχρι να δέσουν. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στο τέλος προσθέστε και τις σοταρισμένες γαρίδες.
Στρώστε σε ταψί 32 εκατοστών λαδωμένο το μίγμα της πίτας. Σοτάρετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το φινόκιο 2 λεπτά. Απλώστε τα φετάκια στην επιφάνεια της μαζί με το λάδι τους και ψήστε την σε φούρνο 200°C 40 λεπτά. Αφήστε τη πίτα να σταθεί 30 λεπτά και σερβίρετε την σε πιάτα σε κουταλιές μεγάλες. 

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Πρεμιέρα με 2,911 ευρώ για το ελαιόλαδο


Πρεμιέρα με 2,911 ευρώ έκανε η νέα σοδειά ελαιολάδου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας. Την τιμή αυτή πέτυχε η πρώτη δημοπρασία του συνεταιρισμού με διάθεση 85 τόνων ελαιολάδου της εκλεκτής ποικιλίας «αθηνοελιάς». Η γνωστή ως δημοπρασία – βαρόμετρο των Αγίων Αποστόλων- που αναμενόταν να γίνει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και κατοχυρώθηκε στον πλειοδότη Βιολογικά – Οικολογικά Προϊόντα Σητείας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Μπατσάκη Παναγιώτη δημοπρατήθηκαν τρία βυτία γύρω στους 85 τόνους με οξύτητα 0,3 έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Στην δημοπρασία συμμετείχαν και δύο εταιρείες από Ιταλία, οι οποίες πρόσφεραν την τιμή των 2,666 ευρώ ανά κιλό. 
Η πρώτη τιμή των 2,911 ευρώ είναι ενθαρρυντική για τους παραγωγούς σε σύγκριση με την περυσινή καθήλωση των τιμών. Η πρώτη περυσινή δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους, για 85 τόνους ελαιόλαδο, πέτυχε την τιμή των 2,429 ευρώ και κατοχυρώθηκε στην Hellas Oil.
            Η είδηση αυτή της ΠΑΣΕΓΕΣ προκαλεί τριγμούς στις αγορές πρώτων υλών προϊόντων ελαιολάδου αλλά παράλληλα τοποθετεί το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο  της περιοχής μας στην θέση που του αρμόζει. 
            Είναι γνωστά και σπάνια τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της παραγωγής μας και είναι αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής λόγο της περιορισμένης διαθέσιμης ποσότητας σε αυτή την ποιότητα.
           Σε συνδυασμό βέβαια με την διαπιστωμένη μύωση της  παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία ( πρώτη σε διαθέσιμη ποσότητα ελαιολάδου στον κόσμο), αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου της φετινής εσοδείας. 

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το πολυτιμότερο ελαιόλαδο


Είναι χαρακτηριστική η πλούσια , φρουτώδη, επιθετική και πικάντικη γεύση του. Το ελαιόλαδο που φέρνει  πρωτόγνωρα αρώματα της φύσης αυθεντική γεύση ελιάς, μυρωδιές που αναδεικνύουν και κάνουν ξεχωριστό κάθε πιάτο που συνοδεύουν.  Το αγουρέλαιο, ο πιο πολύτιμος χυμός της ελιάς, φτάνει στο πιάτο μας μόνο για μερικούς μήνες του χρόνου και αποτελεί ιδανική επιλογή για γεύση και υγεία. 
Γιατί να το προτιμήσουμε
  •            Συλλογή: Το αγουρέλαιο συλλέγεται στα μέσα Νοεμβρίου από άγουρες ημιώριμες και ελιές. Γι’ αυτό και ο χυμός τους θεωρείται ανώτερος ποιοτικά και είναι πλουσιότερος σε γεύση και άρωμα.
  •            Διάθεση: Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος που είναι ο καρπός άγουρος αλλά κατάλληλος για συγκομιδή είναι και ο λόγος που το αγουρέλαιο δεν κυκλοφορεί όλο το χρόνο στην αγορά.
  •            Ημερομηνία λήξης: Το αγουρέλαιο, όπως και τα υπόλοιπα συσκευασμένα ελαιόλαδα, έχει ημερομηνία λήξης, ώστε να είμαστε βέβαιοι ως καταναλωτές πως κάθε φορά που ανοίγουμε το μπουκάλι, βάζουμε στο φαγητό μας ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η φύση. 
  •           Διατροφική αξία:  Το αγουρέλαιο είναι διατροφικά και βιολογικά ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο ελαιόλαδο. Χάρη στη φρεσκάδα του, περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, αλλά και μοναδική γεύση.


5.      Περιέχει ακόμη: Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.    

Ιδέα!
Δοκιμάστε τω με ψωμί ζεστό ζυμωμένο στο χέρι με προζύμι, σκέτο χωρίς άλλα συνοδευτικά.
  • Το αγουρέλαιο ταιριάζει ιδανικά με τις φρέσκες σαλάτες (ωμές ή βραστές) και συνοδεύει απόλυτα κάθε φαγητό όπου προσθέτουμε ωμό ελαιόλαδο (ψάρι, βραστά λαχανικά, λαδερά). 

Σας προτείνουμε
Το  Αγουρέλαιο Κτήμα Μελιτίνη είναι η πρώτη παραγωγή Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου Υψηλής Ποιότητας την εφετινής σοδειάς  και θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του νέου έτους, αφιλτράριστο, πλούσιο σε πυκνότητα με έντονο φωτεινό χρυσοπράσινο χρώμα και πικάντικη επιθετική και φρουκτώδη, μυρωδάτη, αυθεντική γεύση  ελιάς και άρωμα που θα ξεχωρίζει ακόμα και μέσα από τη φιάλη.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μπαλίτσες γιαουρτιού με μυρωδικά

Από την νικήτρια του φθινοπωρινού μας διαγωνισμού
Λένα Ρόντι




1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 γεμάτη κουτ. της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο
5-6 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, μαντζουράνα, δυόσμος)
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 λάιμ
1 κουτ. του γλυκού πιπέρι
πιπέρι

Ανακατέψτε το γιαούρτι με το αλάτι.

Βάλτε το σε ένα τουλουπάνι και μετά βάλτε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και αφήστε το τουλουπάνι με το γιαούρτι στο σουρωτήρι για 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο για να στραγγίσει από τα υγρά του.

Όταν το γιαούρτι στεγνώσει, θα γίνει σαν απαλό φρέσκο τυρί. Πασπαλίστε με το πιπέρι, προσθέστε το ξύσμα λάιμ και λεμόνι, πλάστε μικρές μπαλίτσες και περάστε τις από το μείγμα μυρωδικών.

Βάλτε τις μπαλίτσες του γιαουρτιού σε ένα βαθύ σκεύος, περιχύστε τις με λίγο ελαιόλαδο και διατηρείστε τις στο ψυγείο για λίγες ημέρες.

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τα ανεκτίμητα οφέλη της μεσογειακής διατροφής



 Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής προβάλλονται -για ακόμα μια φορά- μέσα από επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
Τα αποτελέσματα της καναδικής έρευνας απέδειξαν ότι η διατροφή που είναι βασισμένη στα κορεσμένα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία των αρτηριών του σώματος, αντίθετα με την μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε «καλά» λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας "Canadian Journal of Cardiology" και σε καρδιολογικό συνέδριο στο Τορόντο, αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, κατανάλωσαν «πρόχειρο φαγητό» (junk food). Το πρώτο γεύμα συνίστατο σε σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το δεύτερο γεύμα αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.
Πριν την έρευνα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να διερευνηθεί με πόσο και πώς κάθε γεύμα είχε επιδράσει στη λειτουργία των αρτηριών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο «πρόχειρο γεύματος» οι αρτηρίες των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν διασταλεί κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.
Όπως είπε ο Ανίλ Νιγκάμ, «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα».
Το αγγειακό ενδοθήλιο είναι η εσωτερική «επένδυση» των αρτηριών μέσω των οποίων κυλάει το αίμα. Η σωστή λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται κανονικά. Η δυσλειτουργία του συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την μεσογειακή διατροφή, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια. Εξίσου πιο επωφελής είναι η μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μάσκες ομορφιάς με ελαιόλαδο για τρεις τύπους δέρματος



Δήμητρα Γουλά
dg beauty studio www.dgbeauty.gr
Το ελαιόλαδο είναι τo πολυτιμότερo από τα φυσικά έλαια. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και Ε, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και φωσφόρο. Γι΄ αυτό και η δράση του στην επιδερμίδα είναι εξαιρετική.
Η αισθητικός Δήμητρα Γουλά το προτείνει ανεπιφύλακτα ως καλλυντικό για το αφυδατωμένο και ευαίσθητο δέρμα, τα εύθραυστα νύχια και τα ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει και την ήπια αντηλιακή του δράση.
Όπως σημειώνει:
«Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες στον τομέα της αντιγήρανσης είναι επαναστατικές, αφού έδειξαν πως μόνο το λάδι της ελιάς περιέχει μια ουσία πικρή στη γεύση με γλυκά ωστόσο αποτελέσματα: μόλις μισό ppml – δηλαδή μισό εκατομμυριοστό του γραμμαρίου – αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπινων κυττάρων κατά 20%».
Μάσκες προσώπου με ελαιόλαδο:
Για λιπαρό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι άργιλος
  • Μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
Για κανονικό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι
Για αφυδατωμένο, ξηρό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο
  • Μία κουταλιά πολτός από μπανάνα
Παρασκευή – εφαρμογή
Ανακατεύεις μαζί όλα τα υλικά της κάθε μάσκας ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το απλώνεις σε πρόσωπο και λαιμό (εκτός από την περιοχή των ματιών), το αφήνεις για 20 λεπτά και κατόπιν το αφαιρείς με χλιαρό νερό

Πώς παρασκευάζουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο



Αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να παρασκευάσουμε χρησιμοποιώντας κυρίως αρωματικά φυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, φλούδες εσπεριδοειδών. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.
Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε.
Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ένα ωραιότατο προδόρπισμα σερβιρισμένο με μπουκίτσες παξιμάδι ή μικρά ψωμάκια, αλλά μπορεί επίσης να αρτύσει σαλάτες, βραστά λαχανικά, ψητά κρέατα ή ψάρια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό στην παρασκευή κάποιας σάλτσας. Μπορείτε να αλείψετε φέτες ψωμί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή με σκόρδο ή με καυτερή πιπεριά και να το ροδίσετε στο φούρνο ή σε σχάρα.
Οι γεύσεις που προκύπτουν από το φυσικό αρωμάτισμα του ελαιολάδου είναι πολλές. μπορούμε, όμως, να πειραματιστούμε είτε με αρωματικά φυτά του τόπου μας είτε με διάφορους συνδυασμούς και να επιλέξομε τις γεύσεις και τα αρώματα που μας αρέσουν περισσότερο. Δεν είναι άσχημο να έχομε μερικά μπουκάλια με αρωματισμένα ελαιόλαδα και να χρησιμοποιούμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση .
Η πιο κατάλληλη περίπτωση, βέβαια, είναι η έναρξη του γεύματος, οπότε ένα μπολάκι με αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο γρήγορα και να έχουμε και δυνατό άρωμα, μπορούμε να ζεστάνουμε τα αρωματικά σε ένα μέρος του ελαιολάδου, στη συνέχεια να φιλτράρουμε με καθαρό πανί ενώ είναι ακόμα ζεστό και να ανακατέψουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο με αρωματικά χόρτα. 
Μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο με όλα τα αρωματικά φυτά: δενδρολίβανο, μάραθο, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, εστραγκόν, μαϊντανό, κόλιαντρο κ.α. Σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσομε από ένα κλωναράκι από όλα αυτά τα αρωματικά η δυο-τρία μαζί.
Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα απ' αυτά τα αρωματικά, βάζομε 2-3 κλωναράκια από το συγκεκριμένο αρωματικό, πλυμένα και στεγνωμένα πολύ καλά, σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και σε δέκα μέρες περίπου είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να αφήσουμε τα αρωματικά στο μπουκάλι, αφού δημιουργούν και ωραία εικόνα, αλλά όταν καταναλώσουμε λίγο λάδι και αποκαλυφτεί το αρωματικό φυτό, επειδή αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται δροσερά, είναι εύκολο να χαλάσουν και αυτά και το ελαιόλαδο. Γι' αυτό είναι καλύτερα να τα αφαιρούμε αφού αρωματιστεί καλά το ελαιόλαδο.
Πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο με δυόσμο, άνηθο ή μάραθο και μαϊντανό.
Ελαιόλαδο με κανελογαρύφαλλα 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βάζουμε 2-3 ξυλάκια κανέλα και 5 - 6 καρφάκια γαρύφαλλα, φυλάμε το μπουκάλι και χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο αυτό μετά από λίγες μέρες, κυρίως σε γλυκά.
Ελαιόλαδο με δίκταμο. 
Με το δίκταμο, το χαρακτηριστικό αυτό ( και μοναδικό ) αρωματικό φυτό της Κρήτης μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ξεχωριστό αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά 2 κλαδάκια δίκταμο. Τον βάζουμε σε μπουκάλι με 2 φλιτζάνες ελαιόλαδο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Είναι έτοιμο σε 2-3 εβδομάδες. Μπορούμε, αν δεν έχουμε δροσερό δίκταμο, να χρησιμοποιήσουμε και ξερά κλαδάκια του.
Ελαιόλαδο με σκόρδο και δεντρολίβανο. 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βυθίζουμε 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και 5-6 κόκκους πιπέρι. Φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο αφαιρούμε τα αρωματικά. Το αρωματισμένο με δενδρολίβανο ελαιόλαδο μπορεί να συνδυαστεί με άλλα αρώματα. Ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες, μελιτζάνες, αλλά και αρνί και φυσικά ο τέλειος συνδυασμός είναι σε ψάρι τηγανητό σαβόρο.
Ελαιόλαδο με κεδρόμηλα 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βυθίζουμε 5-6 κεδρόμηλα και 5-6 κόκκους πιπέρι. Σε λίγες μέρες είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, ενώ διατηρείται αρκετά.
Ελαιόλαδο με μπαxαρικά 
Μπορούμε να αρωματίσουμε δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο με 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ακοπάνιστο και 1 ξυλάκι κανέλα και θα έχομε ελαιόλαδο για ωραία πικάντικα πιάτα.
Ελαιόλαδο με σκόρδο 
Αλέθουμε στο μπλέντερ 4 σκελίδες σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώνουμε μέσα από ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και μεταφέρουμε σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο επιπλέον. Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Το αρωματισμένο με σκόρδο ελαιόλαδο ταιριάζει απόλυτα με ψωμί ροδισμένο στη σχάρα αλλά και με ζυμαρικά, όπως τα σκορδομακάρονα, σούπες, σάλτσες, ψητά κρέατα και ψάρια, σαλάτες και ωμά λαχανικά.
Ελαιόλαδο με λεμόνι 
Πλένουμε και σκουπίζουμε για να στεγνώσουν καλά τρία μικρά λεμόνια. Στο καθένα απ' αυτά καρφώνουμε τρία γαρύφαλλα. Βάζουμε τα λεμόνια με τα γαρύφαλλα σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ένα λίτρο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από λίγες μέρες. Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι παρασκευάζεται και μόνο με τη φλούδα του λεμονιού.
Ελαιόλαδο με μύρτα 
Μπορούμε να παρασκευάσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο και με μύρτα ή λουίζα. Αρκούν 2 κλωναράκια του αρωματικού φυτού για ένα μπουκάλι με δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από δυο-τρεις εβδομάδες.
Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι. Αν αφαιρέσουμε τις φλούδες μετά από ένα μήνα, μπορούμε να διατηρήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για περισσότερο καιρό. Το ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης είναι το πιο κατάλληλο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια. Μπορούμε να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με αρωματικά χόρτα, όπως για παράδειγμα το λεμόνι με το μάραθο ή να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με βότανα. Πάρα πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδες λεμονιού ή με θυμάρι και φλούδες λεμονιού.
Ελαιόλαδο με μάραθο. 
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε δυο σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), δυο-τρία γαρίφαλα και τρία-τέσσερα κλωναράκια μάραθο, πλυμένο και στεγνωμένο. Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαραθόσπορο (αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού). Προσθέτουμε ένα λίτρο ελαιόλαδο και το αφήνουμε δυο βδομάδες για να αρωματιστεί.
Ελαιόλαδο με βόταvα 
Σε ένα μεγάλο μπουκάλι ελαιόλαδο, δηλ. 4 φλιτζάνες, μπορούμε να βάλουμε πολλά βότανα μαζί, όπως 2-3 κλαδάκια ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι ξερό δυόσμο και 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό. Το αποτέλεσμα, μετά από μερικές μέρες είναι ένα άριστο αρωματικό ελαιόλαδο για οποιαδήποτε χρήση. Τα αρωματικά μπορούμε να τα αφήσουμε ή να τα αφαιρέσουμε, σουρώνοντας το ελαιόλαδο μέσα από ύφασμα ή από φίλτρο του καφέ. Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε αρωματικό ελαιόλαδο στην αρχή του γεύματος με ψωμί ή παξιμάδι αντί για βούτυρο. Το ελαιόλαδο τούτο είναι από τα πιο κατάλληλα.
Ελαιόλαδο με ρίγαvη 
Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ρίγανη για πιο έντονο άρωμα. Παρασκευάζεται αν προσθέσουμε 2-3 κλαδάκια ρίγανη σε δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο και φυσικά μπορεί να αρτύσει οτιδήποτε, από σαλάτες μέχρι κρέατα και ψάρια. Είναι όμοιο με το ελαιόλαδο το αρωματισμένο με βασιλικό, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι.
Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά 
Σε δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο αρκούν δυο ξερές καυτερές πιπεριές τριμμένες ή άλλες τόσες φρέσκες πιπεριές ελαφριά αλεσμένες ή ακόμη και ολόκληρες για να μας δώσουν αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορεί να αρτύσει πολλά πιάτα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ελαιόλαδο αυτό προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά στο μπουκάλι, όπως επίσης μπορούμε να το κάνουμε περισσότερο ή λιγότερο καυτερό προσθέτοντας την κατάλληλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς. Χρησιμοποιείται μετά από δύο εβδομάδες περίπου και διατηρείται σε δροσερό μέρος και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Συνοδεύει χόρτα, κρέατα (κυρίως σχάρας), ακόμα και ομελέτες αλλά αρτύζει και σάλτσες ντομάτας που χρησιμοποιούνται σε ζυμαρικά, κρέατα ή ακόμα και όσπρια.
Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά και δαφνόφυλλα 
Στο παραπάνω ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε και 34 δαφνόφυλλα, πλυμένα και στεγνωμένα. Διατηρείται για αρκετό καιρό.
Λαδόξιδο 
Λαδόξιδο μπορούμε να παρασκευάσουμε με τα ίδια υλικά και συνδυασμούς που φτιάχνουμε και το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Η αναλογία λαδιού προς ξύδι ποικίλλει ανάλογα με το γούστο του καθενός. Συνήθως χρησιμοποιούμε τετραπλάσιο λάδι από ξύδι.
Λαδόξιδο με σκόρδο και κάπαρη 
  • 1 φλιτζάνα λάδι
  • 1 φλιτζανάκι ξύδι καλό
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1 κουταλιά κάπαρη
  • φλούδα μισού λεμονιού
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ξύδι με τα αρωματικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια το περνάμε μέσα από λεπτό ύφασμα ή φίλτρο καφέ. Ανακατεύουμε το ξύδι με το ελαιόλαδο και αδειάζουμε σε μπουκάλι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τα αρωματικά (το σκόρδο, την κάπαρη και τη φλούδα), χωρίς βράσιμο, στο λαδόξιδο που έχουμε ήδη βάλει σε ένα μπουκάλι. Και το λαδόξιδο διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό σημείο.
Ελαιόλαδο με βασιλικό 
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε 3-4 κλαδιά βασιλικού που έχομε πλύνει και έχομε στεγνώσει καλά, καθώς και δυο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κλείνουμε το μπουκάλι. Το αρωματισμένο λάδι θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες περίπου. Το ελαιόλαδο με βασιλικό πάει θαυμάσια με ωμά λαχανικά αλλά κυρίως πάνω σε ντομάτα ( φαντασθείτε φέτες ντομάτας με φέτα ή μοτσαρέλα πάνω και περιχυμένες με ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό) ή σε σάλτσα ντομάτας και βέβαια είναι από τα πιο κατάλληλα για να βουτήξουμε μπουκίτσες από ψωμί.