Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

..


Αρμυρή τάρτα με αρωματική ζύμη ελαιολάδου

του Χρήστου Μαντίδη


Για τη ζύμη:
250 γραμμάρια μαλακό αλεύρι κοσκινισμένο με 1/2 κουταλάκι αλάτι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο MELITINI
50 γραμμάρια γάλα φρέσκο (κατά προτίμηση, κατσικίσιο)
1/2 κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο
2 κροκάδια
Για τη γέμιση:
120 γραμμάρια ψιλοκομμένη καπνιστή χοιρινή μπριζόλα
180 γραμμάρια creme fraiche ή γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμμάρια ψιλοκομμένο λάχανο
100 γραμμάρια τριμμένο cheddar
4 ξερά σύκα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι δεντρολίβανο τριμμένο
2 αβγά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές τραχανά βρασμένο
2 κουταλιές γάλα
Εκτέλεση
Τρίψτε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα. Ζεστάνετε το κατσικίσιο γάλα με το δεντρολίβανο και αφήστε το να αρωματιστεί. Αλέστε το στο μπλέντερ και ρίξτε το στα τρίμματα του αλευριού. Προσθέστε τα κροκάδια και ζυμώστε, μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Τυλίξτε την σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά. Για τη γέμιση, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ. Ανοίξτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε μέτριο φύλλο. Λαδώστε με λίγο ελαιόλαδο MELITINI μια ταρτιέρα 28 εκατοστών ή ένα ταψάκι ίδιων διαστάσεων. Στρώστε τη ζύμη, ώστε να καλύψει και ένα μέρος από τα τοιχώματα του σκεύους. Τρυπήστε την με πηρούνι και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 15 λεπτά. Στρώστε μέσα στη μισοψημένη ζύμη τη γέμιση και συνεχίστε το ψήσιμο άλλα 25-30 λεπτά. Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να σταθεί και να χλιαρύνει. Σερβίρετέ τη με λευκό κρασί ως ορεκτικό ή συνοδέψτε τη με μια ωραία πράσινη σαλάτα.