Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τα ανεκτίμητα οφέλη της μεσογειακής διατροφής



 Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής προβάλλονται -για ακόμα μια φορά- μέσα από επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
Τα αποτελέσματα της καναδικής έρευνας απέδειξαν ότι η διατροφή που είναι βασισμένη στα κορεσμένα λίπη είναι επιζήμια για την υγεία των αρτηριών του σώματος, αντίθετα με την μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε «καλά» λίπη, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ανίλ Νιγκάμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό περιοδικό καρδιολογίας "Canadian Journal of Cardiology" και σε καρδιολογικό συνέδριο στο Τορόντο, αναφέρουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 28 μη καπνιστές άνδρες που έκαναν μεσογειακού τύπου διατροφή πρώτα και, στη συνέχεια, μετά από μια εβδομάδα, κατανάλωσαν «πρόχειρο φαγητό» (junk food). Το πρώτο γεύμα συνίστατο σε σολομό, αμύγδαλα και λαχανικά μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο και οι μισές θερμίδες του (51%) προέρχονταν κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το δεύτερο γεύμα αποτελείτο από ένα σάντουιτς με λουκάνικο, αυγό και τυρί, οι περισσότερες θερμίδες του οποίου (58%) προέρχονταν από κορεσμένα λιπαρά οξέα και δεν περιείχαν καθόλου ωμέγα-3.
Πριν την έρευνα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε υπέρηχο συγκεκριμένων αρτηριών και μετά την κατανάλωση των διαφορετικών φαγητών έγινε διπλός επανέλεγχος ύστερα από δύο και τέσσερις ώρες, ώστε να διερευνηθεί με πόσο και πώς κάθε γεύμα είχε επιδράσει στη λειτουργία των αρτηριών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση ενός και μόνο «πρόχειρο γεύματος» οι αρτηρίες των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν διασταλεί κατά 24% λιγότερο από ό,τι όταν δεν είχαν φάει τίποτε, με συνέπεια να περιορίζεται η ροή του αίματος. Αντίθετα, σε όσους είχαν φάει μεσογειακού τύπου γεύματα, οι αρτηρίες διαστέλλονταν κανονικά και η ροή του αίματος ήταν φυσιολογική.
Όπως είπε ο Ανίλ Νιγκάμ, «αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αλλάξουν το τι τρώμε σε καθημερινή βάση. Η κακή ενδοθηλιακή λειτουργία των αρτηριών είναι μια από τις κυριότερες πρόδρομες αιτίες της αρτηριοσκλήρωσης. Είναι κάτι που πλέον πρέπει να σκεπτόμαστε σε κάθε μας γεύμα».
Το αγγειακό ενδοθήλιο είναι η εσωτερική «επένδυση» των αρτηριών μέσω των οποίων κυλάει το αίμα. Η σωστή λειτουργία του καθορίζει αν μια αρτηρία διαστέλλεται κανονικά. Η δυσλειτουργία του συνδέεται με μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την μεσογειακή διατροφή, καθώς οι αρτηρίες τους ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτού του είδους τις τροφές σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά τριγλυκερίδια. Εξίσου πιο επωφελής είναι η μεσογειακή δίαιτα για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Μάσκες ομορφιάς με ελαιόλαδο για τρεις τύπους δέρματος



Δήμητρα Γουλά
dg beauty studio www.dgbeauty.gr
Το ελαιόλαδο είναι τo πολυτιμότερo από τα φυσικά έλαια. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α και Ε, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και φωσφόρο. Γι΄ αυτό και η δράση του στην επιδερμίδα είναι εξαιρετική.
Η αισθητικός Δήμητρα Γουλά το προτείνει ανεπιφύλακτα ως καλλυντικό για το αφυδατωμένο και ευαίσθητο δέρμα, τα εύθραυστα νύχια και τα ταλαιπωρημένα μαλλιά, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει και την ήπια αντηλιακή του δράση.
Όπως σημειώνει:
«Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες στον τομέα της αντιγήρανσης είναι επαναστατικές, αφού έδειξαν πως μόνο το λάδι της ελιάς περιέχει μια ουσία πικρή στη γεύση με γλυκά ωστόσο αποτελέσματα: μόλις μισό ppml – δηλαδή μισό εκατομμυριοστό του γραμμαρίου – αυξάνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπινων κυττάρων κατά 20%».
Μάσκες προσώπου με ελαιόλαδο:
Για λιπαρό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι άργιλος
  • Μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
Για κανονικό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι
Για αφυδατωμένο, ξηρό δέρμα
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αμυγδαλέλαιο
  • Μία κουταλιά πολτός από μπανάνα
Παρασκευή – εφαρμογή
Ανακατεύεις μαζί όλα τα υλικά της κάθε μάσκας ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.Το απλώνεις σε πρόσωπο και λαιμό (εκτός από την περιοχή των ματιών), το αφήνεις για 20 λεπτά και κατόπιν το αφαιρείς με χλιαρό νερό

Πώς παρασκευάζουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο



Αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να παρασκευάσουμε χρησιμοποιώντας κυρίως αρωματικά φυτά, φρέσκα ή αποξηραμένα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, φλούδες εσπεριδοειδών. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.
Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε.
Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Το αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει ένα ωραιότατο προδόρπισμα σερβιρισμένο με μπουκίτσες παξιμάδι ή μικρά ψωμάκια, αλλά μπορεί επίσης να αρτύσει σαλάτες, βραστά λαχανικά, ψητά κρέατα ή ψάρια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, αλλά και να αποτελέσει βασικό συστατικό στην παρασκευή κάποιας σάλτσας. Μπορείτε να αλείψετε φέτες ψωμί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή με σκόρδο ή με καυτερή πιπεριά και να το ροδίσετε στο φούρνο ή σε σχάρα.
Οι γεύσεις που προκύπτουν από το φυσικό αρωμάτισμα του ελαιολάδου είναι πολλές. μπορούμε, όμως, να πειραματιστούμε είτε με αρωματικά φυτά του τόπου μας είτε με διάφορους συνδυασμούς και να επιλέξομε τις γεύσεις και τα αρώματα που μας αρέσουν περισσότερο. Δεν είναι άσχημο να έχομε μερικά μπουκάλια με αρωματισμένα ελαιόλαδα και να χρησιμοποιούμε εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση .
Η πιο κατάλληλη περίπτωση, βέβαια, είναι η έναρξη του γεύματος, οπότε ένα μπολάκι με αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο.
Αν θέλουμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο γρήγορα και να έχουμε και δυνατό άρωμα, μπορούμε να ζεστάνουμε τα αρωματικά σε ένα μέρος του ελαιολάδου, στη συνέχεια να φιλτράρουμε με καθαρό πανί ενώ είναι ακόμα ζεστό και να ανακατέψουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο με αρωματικά χόρτα. 
Μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο με όλα τα αρωματικά φυτά: δενδρολίβανο, μάραθο, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, εστραγκόν, μαϊντανό, κόλιαντρο κ.α. Σε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο μπορούμε να χρησιμοποιήσομε από ένα κλωναράκι από όλα αυτά τα αρωματικά η δυο-τρία μαζί.
Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα απ' αυτά τα αρωματικά, βάζομε 2-3 κλωναράκια από το συγκεκριμένο αρωματικό, πλυμένα και στεγνωμένα πολύ καλά, σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και σε δέκα μέρες περίπου είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να αφήσουμε τα αρωματικά στο μπουκάλι, αφού δημιουργούν και ωραία εικόνα, αλλά όταν καταναλώσουμε λίγο λάδι και αποκαλυφτεί το αρωματικό φυτό, επειδή αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται δροσερά, είναι εύκολο να χαλάσουν και αυτά και το ελαιόλαδο. Γι' αυτό είναι καλύτερα να τα αφαιρούμε αφού αρωματιστεί καλά το ελαιόλαδο.
Πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο με δυόσμο, άνηθο ή μάραθο και μαϊντανό.
Ελαιόλαδο με κανελογαρύφαλλα 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βάζουμε 2-3 ξυλάκια κανέλα και 5 - 6 καρφάκια γαρύφαλλα, φυλάμε το μπουκάλι και χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο αυτό μετά από λίγες μέρες, κυρίως σε γλυκά.
Ελαιόλαδο με δίκταμο. 
Με το δίκταμο, το χαρακτηριστικό αυτό ( και μοναδικό ) αρωματικό φυτό της Κρήτης μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα ξεχωριστό αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά 2 κλαδάκια δίκταμο. Τον βάζουμε σε μπουκάλι με 2 φλιτζάνες ελαιόλαδο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Είναι έτοιμο σε 2-3 εβδομάδες. Μπορούμε, αν δεν έχουμε δροσερό δίκταμο, να χρησιμοποιήσουμε και ξερά κλαδάκια του.
Ελαιόλαδο με σκόρδο και δεντρολίβανο. 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βυθίζουμε 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και 5-6 κόκκους πιπέρι. Φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο αφαιρούμε τα αρωματικά. Το αρωματισμένο με δενδρολίβανο ελαιόλαδο μπορεί να συνδυαστεί με άλλα αρώματα. Ταιριάζει πολύ με ψητές πατάτες, μελιτζάνες, αλλά και αρνί και φυσικά ο τέλειος συνδυασμός είναι σε ψάρι τηγανητό σαβόρο.
Ελαιόλαδο με κεδρόμηλα 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο βυθίζουμε 5-6 κεδρόμηλα και 5-6 κόκκους πιπέρι. Σε λίγες μέρες είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί, ενώ διατηρείται αρκετά.
Ελαιόλαδο με μπαxαρικά 
Μπορούμε να αρωματίσουμε δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο με 5-6 κόκκους πιπέρι, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ακοπάνιστο και 1 ξυλάκι κανέλα και θα έχομε ελαιόλαδο για ωραία πικάντικα πιάτα.
Ελαιόλαδο με σκόρδο 
Αλέθουμε στο μπλέντερ 4 σκελίδες σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώνουμε μέσα από ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και μεταφέρουμε σε ένα μπουκάλι με 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο επιπλέον. Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Το αρωματισμένο με σκόρδο ελαιόλαδο ταιριάζει απόλυτα με ψωμί ροδισμένο στη σχάρα αλλά και με ζυμαρικά, όπως τα σκορδομακάρονα, σούπες, σάλτσες, ψητά κρέατα και ψάρια, σαλάτες και ωμά λαχανικά.
Ελαιόλαδο με λεμόνι 
Πλένουμε και σκουπίζουμε για να στεγνώσουν καλά τρία μικρά λεμόνια. Στο καθένα απ' αυτά καρφώνουμε τρία γαρύφαλλα. Βάζουμε τα λεμόνια με τα γαρύφαλλα σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ένα λίτρο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από λίγες μέρες. Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι παρασκευάζεται και μόνο με τη φλούδα του λεμονιού.
Ελαιόλαδο με μύρτα 
Μπορούμε να παρασκευάσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο και με μύρτα ή λουίζα. Αρκούν 2 κλωναράκια του αρωματικού φυτού για ένα μπουκάλι με δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από δυο-τρεις εβδομάδες.
Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή 
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζουμε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι. Αν αφαιρέσουμε τις φλούδες μετά από ένα μήνα, μπορούμε να διατηρήσουμε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για περισσότερο καιρό. Το ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης είναι το πιο κατάλληλο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια. Μπορούμε να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με αρωματικά χόρτα, όπως για παράδειγμα το λεμόνι με το μάραθο ή να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με βότανα. Πάρα πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδες λεμονιού ή με θυμάρι και φλούδες λεμονιού.
Ελαιόλαδο με μάραθο. 
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε δυο σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά), δυο-τρία γαρίφαλα και τρία-τέσσερα κλωναράκια μάραθο, πλυμένο και στεγνωμένο. Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαραθόσπορο (αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού). Προσθέτουμε ένα λίτρο ελαιόλαδο και το αφήνουμε δυο βδομάδες για να αρωματιστεί.
Ελαιόλαδο με βόταvα 
Σε ένα μεγάλο μπουκάλι ελαιόλαδο, δηλ. 4 φλιτζάνες, μπορούμε να βάλουμε πολλά βότανα μαζί, όπως 2-3 κλαδάκια ρίγανη, 1 κουταλάκι θυμάρι, 1 κουταλάκι ξερό δυόσμο και 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό. Το αποτέλεσμα, μετά από μερικές μέρες είναι ένα άριστο αρωματικό ελαιόλαδο για οποιαδήποτε χρήση. Τα αρωματικά μπορούμε να τα αφήσουμε ή να τα αφαιρέσουμε, σουρώνοντας το ελαιόλαδο μέσα από ύφασμα ή από φίλτρο του καφέ. Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε αρωματικό ελαιόλαδο στην αρχή του γεύματος με ψωμί ή παξιμάδι αντί για βούτυρο. Το ελαιόλαδο τούτο είναι από τα πιο κατάλληλα.
Ελαιόλαδο με ρίγαvη 
Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ρίγανη για πιο έντονο άρωμα. Παρασκευάζεται αν προσθέσουμε 2-3 κλαδάκια ρίγανη σε δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο και φυσικά μπορεί να αρτύσει οτιδήποτε, από σαλάτες μέχρι κρέατα και ψάρια. Είναι όμοιο με το ελαιόλαδο το αρωματισμένο με βασιλικό, ενώ μπορεί να συμπληρωθεί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι.
Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά 
Σε δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο αρκούν δυο ξερές καυτερές πιπεριές τριμμένες ή άλλες τόσες φρέσκες πιπεριές ελαφριά αλεσμένες ή ακόμη και ολόκληρες για να μας δώσουν αρωματισμένο ελαιόλαδο που μπορεί να αρτύσει πολλά πιάτα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ελαιόλαδο αυτό προσθέτοντας διάφορα μπαχαρικά στο μπουκάλι, όπως επίσης μπορούμε να το κάνουμε περισσότερο ή λιγότερο καυτερό προσθέτοντας την κατάλληλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς. Χρησιμοποιείται μετά από δύο εβδομάδες περίπου και διατηρείται σε δροσερό μέρος και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου. Συνοδεύει χόρτα, κρέατα (κυρίως σχάρας), ακόμα και ομελέτες αλλά αρτύζει και σάλτσες ντομάτας που χρησιμοποιούνται σε ζυμαρικά, κρέατα ή ακόμα και όσπρια.
Ελαιόλαδο με καυτερή πιπεριά και δαφνόφυλλα 
Στο παραπάνω ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε και 34 δαφνόφυλλα, πλυμένα και στεγνωμένα. Διατηρείται για αρκετό καιρό.
Λαδόξιδο 
Λαδόξιδο μπορούμε να παρασκευάσουμε με τα ίδια υλικά και συνδυασμούς που φτιάχνουμε και το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Η αναλογία λαδιού προς ξύδι ποικίλλει ανάλογα με το γούστο του καθενός. Συνήθως χρησιμοποιούμε τετραπλάσιο λάδι από ξύδι.
Λαδόξιδο με σκόρδο και κάπαρη 
  • 1 φλιτζάνα λάδι
  • 1 φλιτζανάκι ξύδι καλό
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1 κουταλιά κάπαρη
  • φλούδα μισού λεμονιού
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ξύδι με τα αρωματικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια το περνάμε μέσα από λεπτό ύφασμα ή φίλτρο καφέ. Ανακατεύουμε το ξύδι με το ελαιόλαδο και αδειάζουμε σε μπουκάλι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τα αρωματικά (το σκόρδο, την κάπαρη και τη φλούδα), χωρίς βράσιμο, στο λαδόξιδο που έχουμε ήδη βάλει σε ένα μπουκάλι. Και το λαδόξιδο διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό σημείο.
Ελαιόλαδο με βασιλικό 
Σε ένα μπουκάλι βάζουμε 3-4 κλαδιά βασιλικού που έχομε πλύνει και έχομε στεγνώσει καλά, καθώς και δυο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια αγνό παρθένο ελαιόλαδο και κλείνουμε το μπουκάλι. Το αρωματισμένο λάδι θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες περίπου. Το ελαιόλαδο με βασιλικό πάει θαυμάσια με ωμά λαχανικά αλλά κυρίως πάνω σε ντομάτα ( φαντασθείτε φέτες ντομάτας με φέτα ή μοτσαρέλα πάνω και περιχυμένες με ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό) ή σε σάλτσα ντομάτας και βέβαια είναι από τα πιο κατάλληλα για να βουτήξουμε μπουκίτσες από ψωμί.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σεμινάριο «Ελαιοκομία: από τον ελαιώνα στις αγορές του κόσμου»


Η ελιά αποτελεί τη σπουδαιότερη καλλιέργεια στην Ελλάδα τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εκτάσεων που καταλαμβάνει, όσο και λόγω του ύψους παραγωγής σε ελαιόλαδο, ενός προϊόντος με υψηλή διατροφική αξία.
Παρά το γεγονός ότι η ελαιοκαλλιέργεια συνιστά την παραδοσιακότερη των καλλιεργειών, η διάθεση κυρίως του ελαιολάδου παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα καθιστώντας τη σε πολλές περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορη για τους καλλιεργητές.

Με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, ο σύγχρονος ελαιοκαλλιεργητής οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλη την υφιστάμενη τεχνογνωσία καλλιέργειας, αλλά και να εφαρμόσει τις κατάλληλες πρακτικές προώθησης των προϊόντων του.

Το agronomist.gr προτίθεται να υλοποιήσει ένα online σεμινάριο, μέσα από την εκπαιδευτική του πλατφόρμα, με αντικείμενο «Ελαιοκομία: από τον ελαιώνα στις αγορές του κόσμου». Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 12 ώρες και θα διεξαχθεί σε 4 συνεδρίες, 3ωρης διάρκειας. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

1η συνεδρία: Στοιχεία φυσιολογίας και ανάπτυξης του ελαιοδένδρου

Το δένδρο της ελιάς. Ιστορία και προέλευση. Βοτανική ταξινόμηση και περιγραφή. Βλαστική και αναπαραγωγική ανάπτυξη του ελαιοδένδρου. Επικονίαση και γονιμοποίηση. Αύξηση και ανάπτυξη ελαιόκαρπου. Παράγοντες που επηρεάζουν την ελαιογένεση και τη σύσταση του ελαιολάδου. Παρενιαυτοφορία και ειδικές μεταχειρίσεις. Οι σημαντικότερες επιτραπέζιες και ελαιοποιήσιμες ποικιλίες.

2η συνεδρία: Η καλλιέργεια της ελιάς

Οικολογικές απαιτήσεις της ελιάς. Επίδραση εναέριου και εδαφικού περιβάλλοντος. Ξηρικοί και αρδευόμενοι ελαιώνες. Τρόποι πολλαπλασιασμού της ελιάς. Εγκατάσταση ελαιοφυτείας. Η λίπανση και το πότισμα της ελιάς. Τύποι και σημασία κλαδέματος των ελαιοδένδρων. Εχθροί και ασθένειες της ελιάς. Αντιμετώπιση με βιολογικές και συμβατικές μεθόδους.

3η συνεδρία: Μετασυλλεκτική διαχείριση του ελαιόκαρπου και ποιότητα ελαιολάδου

Ωρίμανση, συγκομιδή και επεξεργασία ελαιοκάρπου. Από τον ελαιώνα στο ελαιουργείο. Μέθοδοι εξαγωγής ελαιολάδου. Αποθήκευση και διατήρηση ελαιολάδου. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου. Ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου. Μεθοδολογία ελέγχου της ποιότητας του ελαιολάδου. Τυποποίηση και συσκευασία.  


4η συνεδρία: Εμπορία και διάθεση

Μια ματιά στις αγορές του κόσμου. Διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα στην Ελλάδα. Ενδοκοινοτικός και διεθνής ανταγωνισμός. Κανάλια διανομής και διάθεσης των ελαιοκομικών προϊόντων. Τρόποι προβολής και προώθησης. Εξαγωγικές διαδικασίες και απαραίτητα δικαιολογητικά. Απαραίτητα πιστοποιητικά διακίνησης και διάθεσης. 

Το σεμινάριο προσφέρεται με σημαντική έκπτωση 67%, δηλαδή 40€ αντί για 120€ και μπορείτε να το μοιραστείτε με όσα αγαπημένα σας πρόσωπα ή συναδέλφους επιθυμείτε, παρακολουθώντας το από τον ίδιο Η/Υ.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι:
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
  • Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
  • Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ
  • Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 11πμ-2μμ

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις συνεδρίες, δύνανται να παρακολουθήσουν αυτές σε βιντεοσκόπηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις μεταβείτε στην ιστοσελίδα του e-school by agronomist.gr.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κέικ με πορτοκάλι

Από την Κατερίνα Κρητικού 

Υλικά :

4 κρόκοι αυγών
4 ασπράδια αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/4 φλυτζανιού καστανή ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
3 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
                                                                Εκτέλεση :
Χτυπάμε τους κρόκους με την βανίλια, προσθέτουμε την καστανή και την λευκή ζάχαρη και τέλος το λάδι χτυπώντας το μίγμα κάθε φορά που προσθέτουμε νέα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα στο μίγμα με το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ και προσθέτουμε το μίγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΕΔΕ: Σε διατροφικό κίνδυνο δύο στους δέκα Έλληνες

11/10/2012


Η Ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων: ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και κόκκινο κρασί. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Ωστόσο, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουμε κατανοήσει το παραπάνω δεδομένο. Οι αριθμοί μας προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση (μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα, και από αυτούς, μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία), το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 - 16.000 εμφράγματα.

Προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο «ελληνικά» τρώνε σήμερα οι Έλληνες, αλλά και επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα όπως: Ποιο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκεται σε διατροφικό κίνδυνο, Κατά πόσο διαφοροποιείται ο βαθμός διατροφικής ευαισθητοποίησης στα δύο φύλα και αν συνδέεται η αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας και των διάφορων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων με τις σημερινές ελληνικές διατροφικές συνήθειες, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε ένα εκτεταμένο δείγμα από επτά περιοχές της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό λήφθηκε δείγμα από798 Ενήλικες 18 - 73 ετών, το οποίο αποτελούσαν 304 Άνδρες και 494 Γυναίκες, οι οποίοι προσήλθαν σε Διαιτολογικές Μονάδες σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Κορινθία, Κρήτη και Κεφαλονιά, στο χρονικό διάστημα Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2012. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν περιγράφονται ως εξής: Το δείγμα ζυγίστηκε & μετρήθηκε το ύψος, υπολογίστηκε ο Δείκτης Σωματικής Μάζας, μετρήθηκε η περίμετρος Μέσης, λήφθηκε ερωτηματολόγιο συνηθειών διατροφής, τρόπου ζωής και ανάκληση 24ώρου βάσει προσωπικής συνέντευξης. Τέλος, υπολογίστηκε ο βαθμός υιοθέτησης των αρχών της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής βάσει του δείκτη MedDiet Score, μέσωερωτηματολογίου. Ο δείκτης MedDiet Score αποτελεί βασικό εργαλείο αποτίμησης του βαθμού υιοθέτησης του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής (Panagiotakos D B et al 2007). Αποτελείται από 11 συνιστώσες που χαρακτηρίζουν το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο και αφορούν στην κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων: Μη-επεξεργασμένα δημητριακά / ψωμί / ζυμαρικά (ολικής άλεσης), ρύζι κλπ, Φρούτα, Λαχανικά, Όσπρια, Ψάρια, Πατάτες, Κρέας και κρεατοσκευάσματα, Πουλερικά, Πλήρη γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, γάλα), Ελαιόλαδο και πρόσληψη αλκοόλ.



Όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, αλλά και πολλών άλλων, οι σημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σκιαγραφούν ζοφερή σύγχρονη πραγματικότητα. Με δεδομένο ότι οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες επαυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια προβλήματα υγείας, εξηγείται γιατί διάφορες Χρόνιες Παθήσεις και ηΠαχυσαρκία απειλούν όλο και περισσότερο τον Ελληνικό πληθυσμό. Συνεπώς, η συγκεκριμένη έρευνα, αλλά και πολλές άλλες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!




Επομένως σήμερα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Αυτό πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα με δεδομένη τη σχέση αυτού του πρότυπου διατροφής με τη βελτίωση της υγείας. Με τον τρόπο αυτό ως Έλληνες, αξιοποιούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας χαρίζει ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής φύσης και η ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μία χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις διατροφικές αξίες!

Παρθένο ελαιόλαδο για προστασία των μαστών


Βοηθάει τον οργανισμό να απορρίψει τα γονίδια που οδηγούν στην ανάπτυξη όγκων
 Μπορεί ένα τόσο κοινό τρόφιμο, όπως το παρθένο ελαιόλαδο, να αποτελεί ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου του μαστού; Αξίζει να ανατρέξουμε σε σχετικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό – κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρκινικών βλαβών του DNA. Προϋπόθεση, να μην είμαστε φειδωλοί στην κατανάλωσή του.
Πολλαπλές επιθέσεις στους καρκινικούς όγκους
Η ειδική ομάδα Ισπανών επιστημόνων που μελετά τον καρκίνο του μαστού στο Universitat Autonoma de Barcelona έχει αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια εργασίας σε έρευνες προσπαθώντας να κατανοήσει τι είδους επίδραση έχουν τα διάφορα λίπη της διατροφής μας στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Αυτό που συμπέραναν είναι ότι η τακτική κατανάλωση ωμού παρθένου ελαιόλαδου παίζει σπουδαίο προστατευτικό ρόλο κατά της ανάπτυξης όγκων στον μαστό. Αυτό που κάνει η πολύτιμη τροφή είναι να δρομολογεί πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των καρκινικών όγκων, να εμποδίζει την ανάπτυξή τους και να προλαβαίνει τις πιθανές βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν στο DNA. Για καλή τύχη των γυναικών που αγαπούν το ελαιόλαδο, το χρυσάφι της μεσογειακής διατροφής έχει τη δυνατότητα να καταργεί τις πρωτεΐνες εκείνες τις οποίες χρειάζονται οι καρκινικοί όγκοι για να μείνουν ζωντανοί και να αναπτυχθούν. (http://phys.org/news197117236.html#nRlv - http://www.biomedcentral.com/1471-2407/8/377).
Πόσο λάδι την ημέρα;
Οι Ισπανοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ποσότητα του ελαιόλαδου που χρειάζεται για την καταστολή των καρκινικών κυττάρων θα πρέπει να είναι σχετικά υψηλή. Σύμφωνα με τον ερευνητήEduard Escrich, δέκα κουταλάκια ωμού παρθένου ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας την ημέρα (δηλαδή 50 ml) σε μακροχρόνια βάση είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίζεται, γιατί πολλές δίαιτες συνηθίζουν να μάχονται το ελαιόλαδο λες και είναι η πηγή του προβλήματος της παχυσαρκίας.
Ποιο είναι παρθένο;
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το καλύτερο όλων γιατί είναι εκείνο που έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία και έχει προέλθει από ψυχρή έκθλιψη των ελιών. Αυτό το λάδι διατηρεί όλες τις εξαιρετικά ωφέλιμες αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες (πολυφαινόλες) που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Τρία (και πολύ περισσότερα) σε ένα
Όπως απέδειξαν οι ισπανικές έρευνες, το ελαιόλαδο βοηθάει τον οργανισμό να απορρίψει τα γονίδια που οδηγούν στην ανάπτυξη όγκων του μαστού, σε σκλήρυνση των αρτηριών και σε καρδιακές παθήσεις. Με άλλα λόγια 3 σε 1. Ή όχι μόνο, αφού προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τη συμβολή του στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου (προστάτη, εντέρων, παγκρέατος, ενδομητρίου κ.ά.). Ακόμα το παρθένο ελαιόλαδο προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ευτυχώς για εμάς τους Έλληνες, αφού ως αποδείχθηκε είμαστε οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιόλαδου στον κόσμο τρώγοντας 20 φορές περισσότερο από όσο οι Άγγλοι
Goldenmag.gr

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ελαιόλαδο και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών



Η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι πλέον αναμφισβήτητη, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό και την υγεία γενικότερα, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η αναφορά στον Ιπποκράτειο Κώδικα περισσότερων από εξήντα φαρμακευτικών χρήσεων του ελαιολάδου δείχνει τη σημαντικότητα που κατέχει. Αποτελεί ένα προϊόν το οποίο προφυλάσσει από τη φυματίωση, τους ρευματισμούς, βοηθά στην επούλωση των πληγών, μειώνει την κακή χοληστερίνη, ενώ φαίνεται να αυξάνει την καλή, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και της γήρανσης.
Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής, αφού προλαμβάνει και αντιμετωπίζει διάφορες παθήσεις προσφέροντας ταυτόχρονα και μακροζωΐα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις πράσινες ελιές και οι φαινόλες, που εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγή, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών, αποτελούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που το καθιστούν τόσο σημαντικό για την προώθηση της υγείας.
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το ελαιόλαδο έχει ως κύριο συστατικό το σκουαλένιο, συστατικό που φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα. Επιστημονικές μελέτες αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, έχουν αποδείξει τη θετική του επίδραση στα λιπίδια του αίματος και γενικότερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς επίσης και την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευσης αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Το ελαιόλαδο, όμως, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πέψη των τροφών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου), καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην ελαφριά υπακτική του δράση. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία όπως η βιταμίνη Α, D, Ε, Κ, καθώς και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη κ.λ.π.), που για να απορροφηθούν από τον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες χρειάζονται να λαμβάνονται μαζί με λιπαρό υπόβαθρο.
Σχετική έρευνα πάνω στον βαθμό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών έδειξε πως οι διάφορες σάλτσες και τα dressings που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και που συνοδεύουν συνήθως τις διάφορες σαλάτες και τα ψητά λαχανικά, φαίνεται πως αποτελούν το καλύτερο λιπαρό μέσο απορρόφησης μεγαλύτερων ποσοτήτων κυρίως καροτενοειδών. Έλαια όπως η ελαιοκράμβη (canola) φαίνεται πως οδήγησαν σε καλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών, γεγονός που δείχνει ότι η πηγή αυτή λιπιδίων αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους θέλουν και χαμηλότερα λιπαρά, αλλά επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση των καροτενοειδών από φρέσκα λαχανικά.
Ωστόσο, το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών ανάμεσα (σε σχέση με τα έλαια που χρησιμοποιούνται γενικά στη μαγειρική), εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, φαίνεται να προωθεί την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών, τόσο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσο και από άλλα, όπως η πατάτα. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση και χρησιμοποίησή του, τόσο στο μαγείρεμα, στην ωμή μορφή του, όσο και ως λιπαρό υπόβαθρο στις σαλάτες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως η κατανάλωση τόσο του ελαιολάδου όσο και άλλων μορφών ελαίων, πλούσιων κυρίως σε μονοακόρεστα λιπαρά, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι με υπερβολή. Έτσι λοιπόν, ακόμη και με μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα μια βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση χαμηλών ποσοτήτων λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Δύο θεσμικά μέτρα από την ΕΣΕΕ για το ελαιόλαδο


Η ΕΣΕΕ προτείνει δύο θεσμικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν πολλαπλώς όλους όσους σχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση του Ελληνικού Ελαιολάδου αλλά και την... ελληνική οικονομία εν γένει.

Το πρώτο θεσμικό μέτρο είναι η νομοθετική εφαρμογή προς όλες τις τράπεζες για υποχρεωτική, αυθημερόν χρηματοδότηση με την εγγύηση του δημοσίου κάθε εξαγωγής τυποποιημένου ελαιολάδου προς οποιαδήποτε χώρα, όπως γινόταν πριν πολλές δεκαετίες, τότε που τα πενιχρά αποθέματα των τραπεζών χρηματοδοτούσαν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με μειωμένο επιτόκιο κατά 60% και ό,τι περίσσευε διατίθετο για τις λοιπές ανάγκες της οικονομίας.

Το δεύτερο θεσμικό μέτρο σχετίζεται με την απορρόφηση του παραγόμενου προϊόντος την ώρα της παραγωγής από πολυεθνικές οι οποίες το απαξιώνουν, σε τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χειροτερεύει η ποιότητα του προϊόντος, αφού ο παραγωγός δεν έχει κίνητρο για να επενδύσει σε καλύτερες καλλιέργειες.

Η πρόταση είναι η ακόλουθη: όταν το επίπεδο των τιμών πέφτει κάτω από ένα όριο που δεν καλύπτει πλέον το κόστος παραγωγής, να καταθέτει ο παραγωγός στην τράπεζα την απόδειξη παρακαταθήκης ελαιολάδου που του εκδίδει ο ελαιουργός που αναλαμβάνει τη φύλαξή του και μαζί με την εγγύηση του ελαιουργού να λαμβάνει μια χρηματοδότηση που θα αντιστοιχεί στο 70% της τρέχουσας αξίας του ελαιολάδου που έχει στην κατοχή του.

Αυτά τα δύο μέτρα εάν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν άμεσα μέσα σε μια πενταετία, θα οδηγήσουν στην εξαγωγή του 100% του παραγόμενου ελαιολάδου ως τυποποιημένου ελληνικού προϊόντος με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η χώρα χρειάζεται να αξιοποιήσει όλες τις βαριές της μεταβλητές. Πέρα από το ναυτιλιακό και τουριστικό συνάλλαγμα που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη, πρέπει να μετουσιώσει σε συνάλλαγμα το πιο σημαντικό προϊόν που παράγει η ελληνική γη, το μοναδικό ελληνικό ελαιόλαδο.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, το ελαιόλαδο είναι ίσως το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της χώρας που προσέφερε τα μέγιστα στην οικονομική της ανάπτυξη και έζησε εκατοντάδες οικογένειες που ασχολούνται γενικώς με το προϊόν.

Δυστυχώς, όλες οι συζητήσεις που διεξάγονται στο δημόσιο χώρο σχετικά με την οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας, φαίνεται πως αγνοούν την σπουδαιότητα αυτού του σημαντικού προϊόντος και τα πολλαπλά υλικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, η έως τώρα πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων διαπνέεται, ως προς το θέμα του ελαιολάδου από μια αντιαναπτυξιακή λογική, αφού η διαχείριση αυτού του πραγματικού θησαυρού γίνεται εκτός Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι μόλις το 10% του παραγόμενου ελαιολάδου τυποποιείται και ότι το υπόλοιπο εξάγεται χύμα σε τιμές που αποφασίζουν οι αγοραστές, οι οποίες πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το ποιοτικότερο ελαιόλαδο που παράγεται στον πλανήτη δεν μπορεί να μπει με τον τρόπο και την τιμή που πρέπει στα ράφια των μεγάλων σουπερμάρκετ της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ελληνική οικονομία βρισκόταν πριν από 25-30 χρόνια. Η απαραίτητη ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας, ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή, πρέπει να γίνει με την προώθηση μιας θεσμικά φιλελεύθερης, αναπτυξιακής νομοθεσίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ρωτήσουν τους παραγωγούς και τους εμπόρους του ελαιολάδου ως γνώστες των πραγματικών δεδομένων της κατάστασης. Υπάρχουν εκτός των τειχών των υπουργείων τους άνθρωποι που μπορούν να τους δώσουν τα φώτα τους αμισθί, καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day.gr

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Οδηγίες καταναλωτικής συμπεριφοράς από και για τους αμερικανούς

Στον απόηχο των ερευνών του πανεπιστημίου του Davis, οι σύνδεσμοι και τα μέσα ενημέρωσης των καταναλωτών – όπως το Consumer Reports – δεν έχουν πάψει να ασχολούνται με το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο.

Πρόσφατα, σε ένα τεστ που έκαναν οι ειδικοί τους βρήκαν ότι από τα 23 έξτρα παρθένα που εξέτασαν, μόνο τα 9 ήταν χωρίς ελαττώματα. Ποιοι ήταν οι «ειδικοί» και ποια ήταν η μέθοδος αξιολόγησης δεν αναφέρουν.
Όμως τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Μόνο δυο κατατάχθηκαν σαν «εξαιρετικά», έξι σαν «πολύ καλά», πέντε σαν «καλά» και τα υπόλοιπα δέκα θεωρήθηκαν είτε «μέτρια», είτε «φτωχά» με ελαττώματα.
Δεν προκαλεί έκπληξη ότι τις υψηλότερες βαθμολογίες έχουν κατακτήσει λάδια από την Καλιφόρνια. Οι συστάσεις είναι σαφείς για προτίμηση των Καλιφορνέζικων λαδιών παρά το γεγονός ότι αποτελούν (ακόμη) το 3% της συνολικής αμερικάνικης κατανάλωσης.

«Κοιτάξτε προς τη Δύση» προτρέπει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι δεν χρειάζεται ένας καταναλωτής να αγοράσει κάποια ιταλική επωνυμία προκειμένου να βρει τις καλύτερες ποιότητες. Μάλιστα, ένα από τα λάδια με πολύ υψηλή βαθμολογία προερχόταν από τη Χιλή. Μόνο για δύο, Lucini (30 $/lt) και Kirkland Signature (11,5 $/lt), αναγνωρίζει ότι προέρχονται 100% από ιταλικές ελιές, ενώ τα υπόλοιπα τα θεωρεί μίγματα διαφόρων χωρών.

Στις συνταγές μαγειρικής περιλαμβάνεται μέχρι και το παγωτό (!), ενώ ενδιαφέρουσα είναι η προτροπή να μάθουν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν τις γεύσεις και τα αρώματα των ελαιολάδων όπως και για το κρασί.
Η γκάμα των τιμών κυμαίνεται από 7,2 έως 18,4 $/lt για τα περισσότερα εκτός από δυο καλιφορνέζικα που κινούνται στα 57,8 $/lt (!).

Το παραπάνω άρθρο είναι χαρακτηριστικό του δυναμισμού της αμερικάνικης ελαιοκομίας που αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,6 % ετησίως τα τελευταία χρόνια έχοντας φθάσει κύκλο εργασιών 1,2 δισ. δολάρια από 452 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Άλλωστε και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι θετικές αναμένοντας αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης που σήμερα είναι μόνο ένα λίτρο ετησίως.

Κείμενο του Β.Ζ.